Hollands KroonPolitiek

Hollands Kroon bereid bestemmingsplan B1 aan te passen

Adverentie

Middenmeer – De gemeente Hollands Kroon is na een zitting bij de Raad van State bereid om de verkeersafwikkeling in het bestemmingsplan voor het datacenter op Agriport B1 te wijzigen. De provincie stuurde de gemeente hierover een reactieve aanwijzing en na maanden overleg lukte het de twee overheden niet om samen tot een oplossing te komen. De hoogste bestuursrechter vindt dat het meningsverschil toch in onderling overleg kan worden opgelost.

In een brief aan de gemeenteraad laat het college van Hollands Kroon weten dat ze daar tot november de tijd voor krijgen. Mocht het voor die tijd niet zijn afgewikkeld doet de Raad van State alsnog uitspraak. Naast de zaak met de provincie is ook akkerbouwfamilie Roskam een beroepsprocedure gestart tegen de gemeente. De akkers van Roskam komen door de uitbreiding van Agriport op deellocatie B1 vlak langs een datacenter te liggen. De agrariër vreest milieu- en wateroverlast. Over die zaak doet de Raad van State waarschijnlijk tegelijk uitspraak, laat persvoorlichter Wendy van der Sluijs weten.

Het lijkt er echter op dat het in de zaak tussen de provincie en de gemeente niet tot een uitspraak van de Raad van State hoeft te komen. Begin juni liet de gemeente nog weten dat zij van mening is dat het voor alle partijen beter is om de uitspraak van de Raad van State over de kwestie af te wachten. Nu, na de zitting van 11 juli, ziet het (inmiddels nieuwe) college toch andere opties: “De Raad van State stelde voor om de opgenomen voorwaardelijke verplichting anders te formuleren, zodat het voor alle partijen acceptabel zou zijn.” Volgens Hollands Kroon gaat het om een technische wijziging van het bestemmingsplan waarmee er eigenlijk inhoudelijk niks verandert.

Waarom nu wel aanpassen?
Opvallend is dat deze aanpassing van het bestemmingsplan nu juist hetgeen is waar de provincie met haar reactieve aanwijzing op uit was. Overleg tussen Hollands Kroon en de provincie over de aanpassing leidde echter tot niks. Volgens gemeentewoordvoerder Noortje Slot is de situatie veranderd omdat er tijdens de zitting bij de Raad van State door de jurist van de provincie een garantie is gegeven dat de aanpassing van het bestemmingsplan ook zo leiden tot het intrekken van de reactieve aanwijzing: “Het is prettig dat de gemeente deze zekerheid vooraf krijgt. Ook Agriport A7 BV is akkoord met deze aanpassing. Hiermee lijkt de weg vrij voor een acceptabele oplossing voor alle partijen”, zo valt te lezen in een memo naar de gemeenteraad.

De gemeenteraad besluit uiteindelijk over de wijziging van het bestemmingsplan. Het college komt daarom binnen de door de Raad van State gestelde termijn met een raadsvoorstel. De eerste impressie van het college is dat “de voorgestelde oplossing door de Raad van State de meest snelle en elegante route naar een voor alle partijen acceptabel eindresultaat is.”

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button