Julianadorp – Medewerkers van zorginstelling Noorderhaven in Julianadorp openden op dinsdag 12 juli een nieuwe crisisunit. Een gesloten afdeling met vier afzonderlijke appartementen waar cliënten in een crisissituatie terecht kunnen. De opvang is niet alleen voor de eigen cliënten, als er behoefte aan is kunnen ook andere samenwerkende zorginstellingen gebruik maken van de opvang.
Tijdens de feestelijke opening krijgen de aanwezige collega’s en journalisten een rondleiding over de afdeling, die op dat moment onbewoond is. Het bijgebouw is twaalf jaar geleden geplaatst en doet sinds vier maanden dienst als crisisopvang. Hiervoor heeft een grondige herinrichting plaatsgevonden zodat er in verschillende gradaties hulp kan worden geboden. “We werken altijd met zorg op maat, dus als een cliënt er zo aan toe is dat er alleen een matras in de kamer kan liggen dan ligt er alleen een matras. Als er behoefte is aan iets anders dan kunnen we een kamer zo inrichten met extra meubels en een tv.” Van de vier kamers zijn er twee ontworpen voor cliënten met “de crisis in zichzelf” en twee kamers waarbij de crisis “in de omgeving zit”, vertelt de medewerker. Op deze manier kan de opvang dus tegemoet komen aan de wensen en noden van de meest uiteenlopende gevallen.
Er was voorheen al noodopvang binnen de organisatie van ’s Heeren Loo. Deze locaties waren echter ondergebracht bij verschillende afdelingen. Vanwege veranderende vraag en nieuw zorgbeleid werden deze kamers uiteindelijk ingezet voor reguliere opvang. Noodopvang werd vanaf toen geregeld door het gebruik van leegstaande kamers. Dat had als voordeel dat er meer cliënten in de reguliere opvang terecht konden, maar daar stond tegenover dat cliënten die er soms slecht aan toe waren op afdeling terecht kwamen waar dat niet paste, omdat daar toevallig een kamer over was. “Met alle, soms nadelige, gevolgen van dien.” Dat laatste is de reden dat er nu toch weer is gekozen om een crisisunit in te richten. De locatie van het gebouw is expres gekozen op een afgelegen stuk van het terrein. “Zo hebben de clienten zo min mogelijk last van verkeer, mensen van de dagbesteding of wisselende diensten van collega’s.”
Ongeveer vier maanden geleden is de unit in gebruik genomen en dat heeft geleid tot positieve reacties van medewerkers en cliënten. Er hebben al meerdere cliënten gebruik gemaakt van de opvangmogelijkheid, dat kan zowel vrijwillig als gedwongen zijn. Overdag is er altijd een team van zorgmedewerkers aanwezig, ook is er cameratoezicht in alle kamers, soms om de patiënt tegen zichzelf te beschermen, soms om de medewerkers tegen de patiënt te beschermen. De crisisopvang is bedoeld voor cliënten van ’s Heeren Loo zelf, maar er kunnen ook mensen terecht van andere zorginstellingen, zoals Esdégé of de Raphaelstichting.