Cultuur/NatuurTexel

NTR televisieserie over jurk uit Palmhoutwrak

Adverentie

Hilversum – Bij NTR op NPO2 wordt vanaf 11 oktober een televisieserie uitgezonden over de vondsten uit het Palmhoutwrak in de Waddenzee bij Texel. Nadat Texelse amateurduikers in 2014 honderden kostbare voorwerpen uit het wrak hebben gehaald ontstond er veel opwinding: Wie heeft recht op de vondsten, de amateurduikers, een lokaal museum of het Rijk? Wat gaat er met de rest van de schatten op het Palmoutwrak gebeuren, nu die dreigen weg te spoelen?

De serie heet ‘De Jurk en het Scheepswrak. Botsende belangen na een archeologische wereldvondst’. Het pronkstuk van de vondsten en spil van het project is een rood met gouden jurk die uit het Palmhoutwrak werd gevist. Een wereldwijd unieke vondst omdat er nauwelijks kleding uit de zeventiende eeuw bewaard is gebleven. De jurk heeft daarom de bijnaam ‘De Nachtwacht van de Waddenzee’. Naast de driedelige documentaireserie maakt NTR ook een vijfdelige podcast en een website waarop geïnteresseerden digitaal kunnen duiken naar het scheepswrak.

Waar moet de schat heen?
In de serie gaat het over de schat zelf, maar vooral over waar deze nu terecht moet komen. Waar de duikers hun illegale schatten het liefst op het eiland houden, reageren wetenschappers geschokt op de manier waarop zij met de kunstschatten zijn omgegaan. Bovendien wil provincie Noord-Holland ook wel iets terug voor de miljoenen euro’s die ze investeren in onderzoek naar de voorwerpen. Het Texelse museum Kaap Skil balanceert tussen beide partijen. De schat is voor alle betrokkenen ‘waar je het allemaal voor doet’ en tegelijk verzucht een lid van de duikclub: “Het wrak is een vloek geworden”.

‘De Jurk en het Scheepswrak’ is geregisseerd door Arnold van Bruggen en geproduceerd door Prospektor in coproductie met de NTR, met steun van het NPO-fonds, Waddenfonds, Provincie Noord Holland, Stichting Toeristisch Investeringsfonds Texel, Prins Bernhard Cultuurfonds, Hendrik Mullerfonds en Samenwerkende Maritieme Fondsen.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button