Den HelderPolitiek

Hoe zit het nu met de onkruidbeheersing in Den Helder? Behoorlijk Bestuur wil opheldering

Advertentie:

Den Helder – De fractie van Behoorlijk Bestuur wil dat het college opheldering geeft over de onkruid- en veegbeheersing in de stad. De kosten lopen op, evenals het onkruid, en de partij wil inzicht in de afspraken die zijn gemaakt met HVC, de uitvoerende partij met het uitsluitend recht. Fractievoorzitter Sylvia Hamerslag heeft tevens opgemerkt dat er nog een bedrijf, Groen Punt, in de wijken aanwezig is om onkruid te verwijderen.

Oplopende kosten
In de kadernota van dit jaar is een bedrag van € 290.000,- extra opgenomen omdat blijkt dat de kosten voor de beheersing van het onkruid structureel hoger uitvallen. “Op basis van de gevraagde beeldkwaliteit is het noodzakelijk om meer budget vrij te maken”, zo stelt de gemeente. Met het afschaffen van chemische onkruidbestrijding in 2016 is het tegengaan van onkruid lastiger en duurder geworden. De kosten zijn gemiddeld vier keer zo hoog en het resultaat over het algemeen minder. Men spreekt daarom nu ook van beheersing- in plaats van bestrijding. Deze problemen ondervindt ook de gemeente Den Helder.

Er moet wel verbetering komen, vindt Behoorlijk Bestuur. En daarom willen zij van het college weten: “Wat gaat de gemeente vanaf nu daadwerkelijk ondernemen aan het continuerende probleem?” Tevens vindt de partij het belangrijk om inzicht te krijgen in hoe de contractuele situatie is met uitvoerder HVC, ook omdat er nu een tweede partij, Groen Punt, actief lijkt te zijn. Hamerslag vraagt het college daarom of dit wellicht een onderaannemer is van HVC en of HVC wel bevoegd is om bepaalde zaken weer verder uit te besteden.

Langlopend dossier
Over de onkruidbeheersing in Den Helder is al veel te doen geweest. Zo hangt de gemeente nog een schadeclaim van 1,3 miljoen boven het hoofd voor een foutief verlopen aanbestedingsprocedure, en ontbonden zij vorig jaar nog het lopende contract met de toenmalige uitvoerder Donker Groen. Overal in het land is er sinds het verbod op chemische bestrijding een enorme toename in het aantal klachten over onkruid en Den Helder is hierop geen uitzondering.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

5 reacties

 1. Helaas heb ik ook al tijden die karretjes met die staalborstels niet meer door de straten zien gaan. Daar is toch ook niets chemisch aan? Werkt prima. En de burger heeft zelf voor zijn/haar stoepje ook wat verantwoording het netjes en onkruidvrij te houden.

 2. Het is ongelooflijk hoe alles eruit ziet qua onkruid en ook qua zwerfvuil. Het lijkt wel alsof er helemaal niets meer gebeurd. Wij hebben een nieuwbouwwoning in de binnenstad en het is hier zo smerig. En de mensen die normaal het zwerfvuil weghaalden zitten nu geregeld voor de deur bier te drinken met een geel hesje aan en de vuilgrijper in de hand. Overal ligt afval! Maar ja, wat maakt het hen uit, zij krijgen toch gratis geld van de gemeente. Waarom dan je best doen…

 3. Grote en rare fout in dit artikel: onkruid wordt in Den Helder al meer dan 20 jaar milieuvriendelijk bestreden (of zo goed mogelijk in toom gehouden), dus niet pas vanaf 2016. Als het beter moet, moet er wellicht meer budget voor vrijgemaakt worden?

  1. nog meer budget?

   HVC verdient al genoeg aan de burgers…..

   trouwens waarom nu weer HVC, schoenmaker blijf bij je leest en onkruid heeft weinig van doen met de leest van huisvuil?

Wellicht ook interessant

Back to top button