Hoe zit het nu met de onkruidbeheersing in Den Helder? Behoorlijk Bestuur wil opheldering

Den Helder – De fractie van Behoorlijk Bestuur wil dat het college opheldering geeft over de onkruid- en veegbeheersing in de stad. De kosten lopen op, evenals het onkruid, en de partij wil inzicht in de afspraken die zijn gemaakt met HVC, de uitvoerende partij met het uitsluitend recht. Fractievoorzitter Sylvia Hamerslag heeft tevens opgemerkt dat er nog een bedrijf, Groen Punt, in de wijken aanwezig is om onkruid te verwijderen.

Oplopende kosten
In de kadernota van dit jaar is een bedrag van € 290.000,- extra opgenomen omdat blijkt dat de kosten voor de beheersing van het onkruid structureel hoger uitvallen. “Op basis van de gevraagde beeldkwaliteit is het noodzakelijk om meer budget vrij te maken”, zo stelt de gemeente. Met het afschaffen van chemische onkruidbestrijding in 2016 is het tegengaan van onkruid lastiger en duurder geworden. De kosten zijn gemiddeld vier keer zo hoog en het resultaat over het algemeen minder. Men spreekt daarom nu ook van beheersing- in plaats van bestrijding. Deze problemen ondervindt ook de gemeente Den Helder.

Er moet wel verbetering komen, vindt Behoorlijk Bestuur. En daarom willen zij van het college weten: “Wat gaat de gemeente vanaf nu daadwerkelijk ondernemen aan het continuerende probleem?” Tevens vindt de partij het belangrijk om inzicht te krijgen in hoe de contractuele situatie is met uitvoerder HVC, ook omdat er nu een tweede partij, Groen Punt, actief lijkt te zijn. Hamerslag vraagt het college daarom of dit wellicht een onderaannemer is van HVC en of HVC wel bevoegd is om bepaalde zaken weer verder uit te besteden.

Langlopend dossier
Over de onkruidbeheersing in Den Helder is al veel te doen geweest. Zo hangt de gemeente nog een schadeclaim van 1,3 miljoen boven het hoofd voor een foutief verlopen aanbestedingsprocedure, en ontbonden zij vorig jaar nog het lopende contract met de toenmalige uitvoerder Donker Groen. Overal in het land is er sinds het verbod op chemische bestrijding een enorme toename in het aantal klachten over onkruid en Den Helder is hierop geen uitzondering.

Mobiele versie afsluiten