Defensie

Drugsjager Zr.Ms. Groningen niet te stoppen in Caribisch gebied

Den Helder – Dertien opgepakte verdachten en bijna 2.900 kilo aan drugs. Dat is de laatste vangst van Zr.Ms. Groningen in het Caribisch gebied tijdens twee onderscheppingen op één dag. Daarmee sloeg het schip al negen keer toe, sinds het eind april de taken van Zr.Ms. Friesland overnam. Sindsdien is ruim 9.000 kilo aan contrabande onderschept.

Dit keer speelde de eerste vangst zich af in de vroege ochtend van 10 augustus. De Groningen kwam in actie op aanwijzing van het Maritiem Operatie Centrum van de Kustwacht Caribisch gebied. Met de snelle onderscheppingsboten (FRISC’s) werd vervolgens een verdacht vaartuig gestopt. De vijf verdachten bleken hun illegale waar overboord te hebben gegooid. Die kon uit het water worden gevist. Het betrof 550 kilo drugs, waarvan 100 kilo marihuana en 450 kilo cocaïne. De verdachten zijn ter plekke aangehouden.

Tweede vangst
De eerste vangst was nog niet afgewikkeld, of de Groningen kwam opnieuw in actie. Deze keer werden er twee verdachte go-fasts gespot. Die lagen op dat moment naast elkaar voor een tankstop. Toen de verdachten doorkregen dat de Groningen op hen af kwam, dumpten zij hun waar in één van de boten en gingen er in de andere vandoor. Opnieuw zetten de FRISC’s de achtervolging in, terwijl de bemanning van de Groningen zich over de gedumpte waar ontfermde. Omdat de verdachten niet reageerden op stoptekens en waarschuwingsschoten, zag de bemanning van de FRISC’s zich genoodzaakt de buitenboordmotor van de go-fast uit te schakelen.

De acht verdachten zijn vervolgens aangehouden en naar de Groningen overgebracht. Zij zijn met de 2300 kilo cocaïne overgedragen aan de autoriteiten op Bonaire. Dat gold ook voor de eerste vangst van de dag.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button