Den Helder

Oranje afvalbak gaat meer wijken in

Advertentie:

De gemeente is afgelopen week in Boatex gestart met het ingraven van de ondergrondse verzamelcontainers voor restafval. De komende weken krijgen de laagbouwbewoners van De Schooten, Boatex, Nieuw Den Helder, Huisduinen een oranje afvalbak voor plastic, blik en drinkpakken. De inzamelzakken verdwijnen dus ook hier. Restafval moet straks naar de verzamelcontainer in de buurt worden gebracht.

De gewijzigde manier van inzamelen start voor een deel van deze inwoners in de week van 11 november. Voor de andere inwoners start de nieuwe manier van inzamelen in de week van maandag 25 november. Dan heeft HVC alle oranje afvalbakken afgeleverd, alle grijze ingenomen en hebben alle laagbouwbewoners een afvalbak voor papier. Voor het restafval is dan de ondergrondse container in de buurt. Alle inwoners voor wie de inzameling van afval gaat veranderen, hebben ondertussen een brief ontvangen met daarin informatie over wat er precies gaat veranderen en wanneer.

Afvalpas
In de nieuwe situatie hebben alle huishoudens de beschikking over een afvalpas (ook hoogbouwbewoners). Deze is nodig om restafval in de ondergrondse container te kunnen storten. Deze gecontroleerde toegang met een afvalpas is nodig om een goede verdeling te maken van het aantal huishoudens dat op 1 container is aangesloten.

De nieuwe oranje afvalbak is voorzien van een chip. Daardoor is bekend bij welk huisadres de afvalbak hoort en is diefstal lastiger. Ook is handhaving op het juist aanbieden van afval op deze manier beter mogelijk. Papierbakken die nu al in bezit zijn van inwoners worden ook gechipt. Papierbakken die nieuw worden afgeleverd, zijn al gechipt. Bij de huidige groene bakken is chippen niet mogelijk.

Goede resultaten
In Julianadorp (en andere gemeenten waar HVC plastic in bakken inzamelt) zijn de resultaten goed, zo meldt de gemeente. “Het afval wordt beter gescheiden, waardoor we met elkaar meer waardevolle grondstoffen kunnen hergebruiken. Door de invoering van bakken in meer wijken verwachten we nu dus nóg meer plastic in te zamelen en een verdere afname van de hoeveelheid restafval.”

Toon meer

Ronald Boutkan

Ronald Boutkan is werkzaam als hoofdredacteur / algemeen directeur van Regio Noordkop. Ook presenteert hij Ron & Geer, Hollands Glorie en werkt hij mee aan De Week op Zaterdag, allen radioprogramma's van Regio Noordkop. Ronald woont in Den Helder en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

Wellicht ook interessant

Back to top button