Naast het wandelen in eigen stad is er een plek waar ik het meest gewandeld heb in Nederland. Natuurgebied Het Zwanenwater ten zuiden van Callantsoog is niet ver van huis en biedt een mooi rondje om door een gevarieerd duingebied. Een stuk natuur wat in alle jaargetijden er weer anders uitziet. Het Zwanenwater is al bijna 50 jaar in beheer bij Natuurmonumenten en ik kom er al ruim 25 jaar, zolang mijn man en ik lid zijn van deze organisatie.
In het Zwanenwater zijn twee wandelroutes, één van 2 en één van 4,5 kilometer; bijna altijd neem ik de langere wandeling, die zelfs nog verlengd kan worden door halverwege de route de derde vogelhut te bezoeken. Het eerste stuk gaat over een geasfalteerd pad met ruim zicht aan beide kanten. Er staan bomen en struiken en dit is het gebied waar in het voorjaar de orchideeën het groen opfleuren.
We zijn nu echter in de septembermaand en gaan voor die andere paarse kleur: de hei die in bloei staat. Niet lang geleden ging een deel van dit terrein flink op de schop; toen wij het bezochten waren er grote machines bezig de plas uit te graven en werd er heel wat groen afgevoerd in vrachtwagens. Wat een kaalslag dachten wij, maar inmiddels zijn de sporen van ‘de verbouwing’ verdwenen en is het overal weer groen. Op de plek waar men bezig was is het uitzicht zelfs verruimd.Schelpenpad
Aan het eind van het asfalt pad gaat de route linksaf via een schelpenpad, maar wij kijken eerst nog even rechts in de kleine poel die daar is. Mijn man is gek van kikkertjes, hagedisjes en ander klein spul en soms tref je het; vandaag echter niet, het water is rustig en er lijkt niemand te verblijven! Even verderop springt een konijn de struiken in, bijna een unicum want we zien er veel minder dan in de beginjaren toen wij hier kwamen.
Je kunt hier van het pad af naar een uitzichtpunt waar bankjes staan, het eerste bankje heeft een plaatje met vijf namen van de bemanningsleden van een Engelse bommenwerper. Deze werd in 1941 door de Duitsers uit de lucht geschoten en kwam in het Zwanenwater terecht. Dit bankje kijkt uit over het eerste water, terwijl de andere bankjes uitkijken over het tweede water.
VogelhutHierna volgt al snel de eerste vogelhut op het water via een pad van vlonders. Jammer genoeg ziet en ruikt het water niet zo fris en denk ik dat het hier gaat om de blauwalg. Vanuit de hut voornamelijk zicht op ganzen en eenden in de verte; je moet altijd mazzel hebben met wat er te zien is. Daarna weer door op het mooie paadje wat na de hut volgt, een stukje bos waar we in het verleden allemaal kleine kikkertjes zagen rondspringen. Het eerste en tweede water staan met elkaar in verbinding door een kanaaltje en bij het bruggetje hierover barst het van de vlinders. Kort daarna volgt de heide en gaat het pad door het struikgewas voorzien van rode bessen. En de eerste paddenstoel laat zich zien, de aankondiging van de herfst.
De tweede vogelhut, het Botenhuis, ligt verscholen in het groen aan het water en is favoriet bij ons. Hier kun je eindeloos over het water turen, komt er van alles vliegend over en badderend in het water voorbij. En dat terwijl uit het struikgewas rondom de hut de nodige vogelgeluiden het tafereel omlijsten. In de hut hangt ook een poster met 17 gangbare vogelsoorten die je hier kunt waarnemen.
Iets voorbij de hut is een kijkscherm aan de waterkant.
Het laatste stuk van de route is ook onderdeel van de korte route. Jaren terug maakte mijn man hier een foto van het Icarusblauwtje en deze vlinderfoto kwam zelfs in het blad Zin terecht. Ook hoorden we hier ooit het lage ‘stemgeluid’ van de roerdomp, de vogel die klinkt als een misthoorn. Vandaag niet, maar wie weet wanneer wij hem weer gaan horen. Na twee uur aangenaam wandelen en pauzeren zijn we geheel onthaast en zit ons rondje Zwanenwater er op.
Leden van Natuurmonumenten en donateurs van het Landschap Noord-Holland hoeven geen entree te betalen. Voor kinderen tot 12 jaar is de entree ook gratis en voor andere bezoekers is de entree €3,00.
Prachtige foto’s en het is daar prachtig, lang geleden gingen wij daar altijd bramen plukken. Dus zijn er geregeld geweest.