Hollands KroonPolitiek

Activisten beplakken voormalig gemeentehuis Hollands Kroon, dreigen met meer acties

Adverentie

Anna Paulowna – Activisten van Extinction Rebellion hebben in de nacht van zondag op maandag de voordeur van het voormalig gemeentehuis aan de Burgemeester Mijnlieffstraat beplakt. De actievoerders roepen de gemeenteraad op om niet in te stemmen met de vestiging van het Microsoft datacenter op deelgebied B1. In werkelijkheid heeft de gemeenteraad daar al meer dan een jaar geleden over besloten.

De aanleiding voor de actie is dat de gemeenteraad zich op donderdag 15 september buigt over de wijziging van het bestemmingsplan, naar aanleiding van de juridische procedure die er tussen de provincie en de gemeente heeft gespeeld. Nadat de gemeenteraad in juni 2021 instemde met het bestemmingsplan voor het datacenter op deelgebied B1 diende de provincie een reactieve aanwijzing in. Noord-Holland wilde namelijk dat de verkeerssituatie anders werd geregeld. Het voorstel dat de 15e voorligt is de uitkomst van een jaar overleggen en de juridische procedure bij de Raad van State.

Toch lijkt de actie van Extinction Rebllion op ‘mosterd na de maaltijd’: Als de gemeenteraad donderdag niet instemt met de wijziging van het bestemmingsplan wordt het besluit van juni vorig jaar niet zomaar teruggedraaid. In dat geval gaat het stuk terug naar de Raad van State, die uitspraak zal doen over de rechtmatigheid van de reactieve aanwijzing. Afhankelijk van dat besluit zal er wel of niet een nieuw bestemmingsplan moeten komen. Ondanks dat de nieuwe coalitie een stuk minder positief is over de grootschalige ontwikkelingen heeft de gemeenteraad het dus niet meer volledig in eigen hand.

Extinction Rebellion ziet het als een draai en vindt het opmerkelijk: “De nieuwe gemeenteraad wil de bouw van datacenters aan banden leggen maar lijkt opvallend genoeg vooralsnog van plan het derde datacenter van Microsoft mogelijk te maken. Laat je niet gebruiken voor de eindeloze groeiambities van Big Tech.” Woordvoerder Guus Dix dreigt met meer acties als de raadsleden niet tegen stemmen: “De banneractie kan het begin zijn van een reeks acties in- en rond Middenmeer, maar zover hoeft het niet te komen. Indien de gemeenteraad beslist het bestemmingsplan niet goed te keuren blijkt dit misschien slechts een storm in een glas water.”

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button