Hollands Kroon

Constructief gestemde bewonersavond ‘tijdelijke huisvesting’ in Middenmeer

Adverentie

Middenmeer – Het college van Hollands Kroon is voornemens om in Middenmeer tijdelijke huisvesting te creëren voor spoedzoekers, Oekraïense vluchtelingen en statushouders. Op maandag 11 september 2023 organiseerde de gemeente Hollands Kroon hiertoe een informatiebijeenkomst. Omwonenden waren via een brief uitgenodigd en waren dan ook in groten getale aanwezig in de uitpuilende Meerhoeve. Tijdens de avond gaf de gemeente bij monde van de wethouders Mary van Gent en Mark Versteeg uitleg over de noodzaak, omvang, de beoogde doelgroep, de locatiekeuze en de tijdelijkheid van deze huisvesting.

Voor de inwoners van Hollands Kroon, met name starters, jongeren en ouderen, wil gemeente Hollands Kroon tot 2030 al zo’n 1800 woningen extra realiseren, maar omdat de vraag en de overheid taakstellingen steeds meer toenemen heeft het college besloten voor spoedzoekers, Oekraïense vluchtelingen en statushouders nu tijdelijk extra woonruimte te realiseren. Hierdoor neemt de druk op de reguliere wachtlijsten af en met name Oekraïense vluchtelingen, die nu al in Middenmeer wonen in woningen die op de nominatie staan om gesloopt te worden, zouden daar terecht kunnen. Na de sloop kunnen de woningbouwcorporaties op die plek dan weer de broodnodige nieuwe woningen realiseren.

Zorg over faciliteiten
Op de constructief gestemde avond waren vanuit de bewoners vooral vragen die zorg uitspraken over de verkeersveiligheid en druk op de beperkte faciliteiten en voorzieningen in het dorp, maar ook over de geluidsdruk en fijnstofuitstoot op de voorgenomen tijdelijke locatie die pal naast de A7 ligt. Alexander Bügel van de fractie OHK, die vooraf al had aangegeven minder blij te zijn met de wijze van communiceren van het college, die hij kwalificeerde als de laagste trede op de participatieladder, was na afloop tevreden over de avond. Ook Sylvia Buczynski van de PvdA was van mening dat inwoners op deze eerste informatieavond ruim in de gelegenheid gesteld waren om hun vragen beantwoord te krijgen in zowel het plenaire deel als later bij de tafels met specialisten.

Als alles volgens planning loopt, staan er begin 2024 48 tijdelijke woningen op het terrein nabij Hoornseweg 13 in Middenmeer. Na de informatiebijeenkomsten en een terugkoppeling volgt er een wensen- en bedenkingenprocedure waarin de gemeenteraad het college adviseert. Daarna neemt het college pas een daadwerkelijk besluit waarbij de omwonenden daarna nog betrokken worden bij de daadwerkelijke invulling.

Op woensdag 13 september 2023 is er nog een tweede kans voor omwonenden om hun geluid te laten horen.

Toon meer

Hans Boskeljon

Hans Boskeljon is sinds mei 2023 politiek verslaggever voor Regio Noordkop. Hij richt zich uitsluitend op de politiek binnen de gemeente Hollands Kroon. Hans is bereikbaar via hans@regionoordkop.nl

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button