Maritiem

Jubileumboek voor 100-jarige reddingboot Dorus Rijkers

Adverentie

Den Helder – Tijdens de viering van het 100-jarig jubileum van de Helderse motorreddingboot Dorus Rijkers in restaurant Stoom op het Willemsoordcomplex, is op vrijdag 8 september het boek “De levensloop en ‘redding’ van een honderdjarige reddingboot” gepresenteerd. Schrijver en samensteller van het boek is Wladimir Dobber.

De reddingboot Dorus Rijkers is van 1923 tot 1952 stationsboot geweest in Den Helder en aansluitend nog enkele jaren reserveboot. “De beroemde Helderse redder Dorus Rijkers”, zegt auteur Wladimir Dobber, “maakte bij leven nog mee dat de eerste motorreddingboot in Den Helder zijn naam kreeg”. Na vele omzwervingen keerde de monumentale reddingboot weer in Den Helder terug en in 2009 kwam zij in handen van de Stichting Instandhouding Motorreddingboot Dorus Rijkers. Door vrijwilligers van deze stichting is de boot hierna volledig gerestaureerd en op dit moment is het één van de parels van Museumhaven Willemsoord. Om de reddingboot in de vaart te kunnen houden, wordt deze ingezet voor rondvaarten, asverstrooiingen en deelname aan nautische evenementen. Daarnaast wordt ook regelmatig gevaren met bewoners van zorginstellingen als Omring en Tellus.

De eerste exemplaren van het jubileumboek zijn door voorzitter Adri Rijpert overhandigd aan de oprichters van de beheerstichting, Sip Wiebenga en Tom Lantau. Dit onder het toeziend oog van de aanwezige vrijwilligers en een groep genodigden. De 100-jarige dame zelf lag prachtig gepavoiseerd voor restaurant Stoom en was opengesteld voor bezoekers. Het uitbundig geïllustreerde, gebonden jubileumboek telt ruim 100 pagina’s met niet alleen veel aandacht voor de levensloop van redder Dorus Rijkers en de boot die naar hem is vernoemd, maar ook voor de complexe restauratie die de motorreddingboot gedurende een groot aantal jaren in haar thuishaven heeft ondergaan.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button