
Alkmaar – Den Helder volhardt in de weigering om een flink aantal documenten aan te leveren aan de advocaten van kunstenaar Rob Scholte. Dat is duidelijk geworden tijdens een civiele procedure die de kunstenaar heeft aangespannen tegen de gemeente, om de gegevens boven tafel te krijgen. ,,Normaal gesproken vraag ik op dit punt of u wellicht nog mogelijkheden ziet om er samen uit te komen, maar ik geloof dat u daarvoor te ver uit elkaar ligt hé?” vroeg de civiele rechter donderdag bij de rechtbank in Alkmaar aan raadsvrouwen Van der Poel en Komen. Die inschatting bleek correct. Ook tijdens de twintigste zitting waar de gemeente Den Helder en de kunstenaar tegenover elkaar stonden, bleek het einde van het conflict nog niet in zicht.
Rob Scholte woonde en werkte jarenlang in een voormalig postkantoor, dat eigendom was van de gemeente, en startte daar ook het Rob Scholtemuseum. Maar de gemeente verkocht het pand uiteindelijk aan een aannemer, en liet het museum en de duizenden werken die er waren tentoongesteld en opgeslagen met spoed ontruimen. Een juridisch conflict volgde over de vraag of Scholte nou onder een bruikleenovereenkomst of een huurcontract in het pand verbleef, en het hof oordeelde daarin uiteindelijk in het voordeel van de gemeente. Den Helder verkocht via een veilinghuis de werken van de kunstenaar om de kosten voor de ontruiming, gerechtelijke procedure en tonnen aan kosten voor gas, water en licht terug te krijgen. Een aantal werken bleek echter te zijn beschadigd sinds de ontruiming van het museum. Ook daarover willen de kunstenaar en zijn advocaat een aantal stukken hebben.
Toch lijkt er nog een mogelijkheid te zijn dat Scholte uiteindelijk aan het langste eind trekt. Inmiddels is er namelijk vastgesteld dat de gemeente Den Helder de lopende verkooponderhandelingen met Scholte onrechtmatig heeft stopgezet, vlak voordat het pand aan een aannemer gegund werd. Als dat niet was gebeurd, had de kunstenaar zijn woning en het museum van de gemeente kunnen kopen en was alle schade door de ontruiming er niet geweest, zo stellen de vertegenwoordigers van Scholte. Maar om deze lezing hard te maken, zou de uiteindelijke koopovereenkomst tussen de gemeente en de koper van het voormalige postkantoor aan hen moeten worden verstrekt.
De gemeente wil dat echter niet doen. Advocaat Van der Poel stelt namelijk dat de rechtbank al eerder een beslissing genomen heeft over de schadevergoedingen, en dat Scholte geen spoedeisend belang heeft om de stukken in te zien. ,,Het lijkt op een fishing expidition,” voegt een vertegenwoordiger van de gemeente daar aan toe. Daarnaast zou het uitzoeken van de documenten de gemeente erg veel tijd en geld kosten.
Verslag door Joost Verhagen / Ferme Teksten
Ik wil een vlammend protest indienen tegen het feit dat de gemeente Den Helder zaken die van ons allemaal zijn, verpatst via niet geheel openbare verkoopovereenkomsten. Zeker in een ons kent ons dorp werkt dit corruptie zwaar in de hand. Op deze manier kun je bijvoorbeeld een pand voor een miljoen aan een aannemer verkopen en in de geheime bijlage van het contract zet je dan; Als u de voordeur van het gebouw wit schildert, dan krijgt u uw miljoen weer terug…. Dit is te schandelijk voor woorden!
Als je niets te verbergen hebt zou het toch geen probleem mogen zijn de documenten te overhandigen.
Uit huidige gedoe rond de gemeentesecretaris Marc Pothast, blijkt dat er ambtenaren zijn met een dubbele agenda.
Geheime verkoopovereenkomsten zijn nadrukkelijk NIET in het belang van de inwoners van Den Helder. Dit riekt weer naar vriendjespolitiek en witteboordencriminaliteit. Ze hebben dus wat te verbergen. Er heeft wederom iemand zijn eigen belang voor het gezamelijk belang gesteld en daarom maar even buiten de lijntjes gekleurd.
Weest transparant, dan gaan mensen jullie misschien weer geloven. Deze krampachtige houding laat alleen duidelijk zien dat jullie iets te verbergen hebben voor de inwoners. Ik durf wel te raden wiens belangen hier behartigd zijn, maar het zou fijn zijn als ze op Willemsoord daar gewoon eens eerlijk over zouden zijn.