Den Helder

Invasie van Friese paarden op Helderse strand

Adverentie
Machtig gezicht zoveel paarden die op je afkomen (DHFoto)

Al weer voor de vierde keer verzamelden zich zaterdag zo’n 450 Friese paarden bij een strandopgang bij de Callantsogervaart in Julianadorp. Daar ving de strandrit aan naar Huisduinen in Den Helder, een imposante verschijning op onze stranden. Het weer was wisselvallig, maar dat deerde de paarden en hun berijders niet. Het publiek ook niet, de parkeerplaatsen langs de strandopgangen stonden behoorlijk vol.

Wie de groep paarden vanuit de verte aan zag komen vond het een machtig gezicht. Eenmaal dichterbij weet je niet meer waar je kijken moet tussen al die zwarte benen. Veel paarden zochten even het water op en de paarden die het strand niet gewend waren zag je nog wel eens een sprongetje opzij maken bij een aanrollende golf.

Om de drie jaar wordt deze rit georganiseerd en na 2010, 2013 en 2016 was het dit jaar weer tijd voor spektakel. Een groep van tien herkenbare ruiters begeleidde de stoet en voor de veiligheid was het niet toegestaan te galopperen. Bij de rondrit in Huisduinen gingen de ruiters twee aan twee rijden en bleven als groep bij elkaar om zo onrust bij de paarden te voorkomen.

Een zwarte zee aan Friese paarden op de Noord-Hollandse stranden (DHFoto)
Toon meer

DHfoto

DHFoto is een vaste redactiepartner van Regio Noordkop. Het bedrijf is gevestigd in Den Helder en bereikbaar via 06 - 52 42 12 11

Wellicht ook interessant

Back to top button