Hollands KroonPolitiek

Nog een half miljoen nodig voor renovatie De Rijd

Adverentie

Nieuwe Niedorp – De renovatie van zwembad De Rijd gaat de gemeente Hollands Kroon nog een half miljoen kosten, tenminste, als het aan het college B&W ligt. De gemeenteraad zal zich binnenkort moeten uitspreken over een verhoging van het beschikbare budget, omdat het eerdere krediet van ruim een miljoen euro onvoldoende blijkt te zijn.

In maart stemde de gemeenteraad in met het vrijmaken van het budget van een miljoen euro. Het opknappen is daarna gestart en in juli kon het zwembad haar deuren alweer openen. Met het geld is een deel van het zwembad opgeknapt, maar nog niet alles. Hoewel er in het oorspronkelijke besluit van de gemeenteraad al een incidenteel budget van 115 duizend euro werd opgenomen is ook dat niet voldoende voor de rest van de werkzaamheden: Er is sprake van een overschrijding van maarliefst 50 procent.

De VVD stelde recentelijk vragen aan het college toen zij vernamen dat het budget inderdaad niet toereikend zou zijn. Het bestuur kon toen nog geen uitspraken doen over de hoogte van de nieuwe kosten. Hierbij verwees de coalitiepartij nog naar de grote besparing die zou zijn gerealiseerd door de inzet van 37 vrijwilligers. De VVD geeft tevens aan te willen voorkomen dat zij achteraf verrast worden met onvoorziene kosten. Dit is volgens hen al eerder gebeurd bij andere projecten.

In het ergste geval toch sluiten
De gemeenteraad moet zich bij de vergadering van 28 oktober uitspreken over het aanvullende budget. Wanneer er een negatief oordeel volgt bestaat er de mogelijkheid dat het zwembad alsnog gesloten zal worden in de toekomst. Hoewel het zwembad dan voorlopig voldoet aan de gestelde eisen op het gebied van wet- en regelgeving, is er een kans dat dit in de toekomst niet meer zo is. Toch zijn er een aantal verschillende keuzes die de gemeenteraad kan nemen die de hoogte van de financiële overschrijding beïnvloeden. Zo kan er worden gekozen om geen peuterbad, afdek- of opwarmsysteem, of geen glijbaan te maken.

Het afgelopen jaar zijn er 2613 bezoekers geweest bij het zwembad. Het college verwacht dat dit volgend jaar verdubbeld is. Oorspronkelijk ging het bestuur uit van zo’n 7800 bezoekers per jaar.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button