Vernielingen dwingen gemeente Limmerschouw af te sluiten met een vaste paal

Winkel – De gemeente Hollands Kroon voelt zich genoodzaakt om de weg naar de Limmerschouw vanaf het Veldwachterspad af te sluiten met een vaste paal. Eerder plaatste de gemeente een beweegbare paal, ten behoeve van de verkeersveiligheid. Omdat deze meerdere malen is gestolen en vernield heeft het college B&W besloten om een vaste paal te plaatsen, ondanks dat hierdoor de aanrijdtijd voor nood- en hulpdiensten wordt vergroot.

De Limmerschouw kwam naar voren in de subjectieve top 10 van meest onveilige wegen in Hollands Kroon. Er zijn veel klachten van bewoners over te hard en asociaal rijden op dit stuk en op de Reine Victoriaweg. Langs deze weg is het mogelijk om een voetpad aan te leggen zodat wandelaars veiliger kunnen lopen. Op de Limmerschouw kan dit echter niet. Om toch een veiligere situatie te creëren besloot de gemeente daarom eerder voor het plaatsen van een uitneembare paal. Daardoor kunnen automobilisten alleen nog via de Reine Victoriaweg naar de golfbaan rijden, maar is de weg voor hulpdiensten nog toegankelijk in gevaal van nood.

Tot grote teleurstelling van de gemeente is de paal meerdere keren direct na het plaatsen gestolen. De flexibele paal die daarna is geplaatst is de avond na plaatsing meteen vernield. Volgens de gemeente hebben de vernielingen tot nu toe ongeveer €1.500,- gekost. De nieuwe vaste paal zal de gemeente nog eens €400,- armer maken.

Hulpdiensten
Het nadeel van de oplossing met een vaste paal is dat de hulpdiensten niet meer vanaf het Veldwachterspad de Limmerschouw op kunnen rijden. De Veiligheidsregio heeft aan de gemeente aangegeven dat hiermee de aanrijdtijd voornood- en hulpdiensten wordt vergroot. Daarom adviseren zij het bestuur om dit niet te doen. Een vaste paal heeft ook niet de voorkeur van de gemeente, maar er zijn volgens hen wel goede alternatieven voor de hulpdiensten. Deze kunnen gebruik maken van de Boomgaardweg en de Westfriesedijk.

Mobiele versie afsluiten