
Den Helder – De nautische monumenten van Den Helder verkeren in zwaar weer. De monumentale schepen als het Lichtschip Texel, De Hoogeveen en De Bonaire zitten verlegen om vrijwilligers en financiële middelen. PvdA’er Pieter Blank vroeg de Raadscommissie Maatschappelijke Ontwikkeling dinsdagavond om mee te denken aan een oplossing. De wethouder heeft toegezegd met een startnotitie te komen voor de toekomst.
De ‘nautische dames’, zoals Blank ze noemt, zijn oude schepen die door vrijwilligers op Willemsoord worden onderhouden. Ze zijn volgens hem niet weg te denken en kunnen ook eigenlijk niet verdwijnen. Dat dreigt wel te gebeuren. Vorig jaar nog stelde de gemeenteraad nog eenmalig €50.000,- beschikbaar voor vernieuwing van De Bonaire. Dat was de laatste keer, werd er gezegd. Daarna moest de organisatie op haar eigen benen staan, maar dat streven lijkt eigenlijk nog helemaal niet dichterbij gekomen.
“De vrijwilligers worden ouder en het komen tot een duurzame oplossing, voor de lange termijn, is erg moeilijk.” Volgens Blank zijn er geen jongeren te vinden die het stokje overnemen. Een visie voor de lange termijn is er nog niet, wel ideeën. Bijvoorbeeld het omvormen van de schepen tot logeeraccommodatie, een bed & breakfast. De mensen rondom De Hoogeveen hebben echter al laten weten daar niks voor te voelen. Verder zijn er gesprekken met het Marinemuseum, METIP en onderwijsinstellingen. Concrete plannen en garanties voor een sluitende begroting zijn er niet.
De rol van de politiek
Dit leidde dinsdagavond ook tot enige verwarring in de raadscommissie: “Ik mis een plan”, zei Nico de Vos van Samen Actief. “Moeten wij vanuit de politiek nu het plan bedenken? Het lijkt mij dat de stichting aangeeft wat ze nodig hebben en dat wij daar vervolgens over kunnen praten.” Ook Michel Pastoor van de gelijknamige fractie was het met De Vos eens: “De heer Blank staat hier nu als voorvechter voor ons nautisch erfgoed, maar dat kan niet de bedoeling zijn. We weten van de stichtingen bijvoorbeeld nog niet eens wat de huidige stand van zaken is.”
Blank zei daarop dat hij juist graag het gesprek aan zou gaan om allereerst een belangrijke vraag te beantwoorden: “Vinden wij als politiek dit een maatschappelijk probleem? Dan moeten we als gemeente ons best doen om deze organisaties te helpen.” Dat is volgens hem helemaal niet vreemd, dat de gemeente bijspringt bij belangrijke projecten. “Deze schepen zijn toch de dingen die Den Helder, Den Helder maken. Daar moeten we als overheid op enige manier bij betrokken blijven.” Dat er nog geen plan is klopt volgens Blank. Hij wilde juist graag van het college horen dat ze daarvoor de handschoen oppakken.
Goede ideeën
Ook wilde de PvdA’er via de commissie goede ideeën ophalen. Zo’n idee kwam er van CDA commissielid Jaap Corporaal: Volgens hem kan de Kerkenvisie, het recent opgestelde document waarin de strategische visie voor alle kerkgebouwen wordt beschreven, als voorbeeld dienen voor hoe de gemeente om moet gaan met het nautisch erfgoed.
Op basis van een goede inventarisatie kan het beleid worden uitgerold. Daarbij zullen er ook moeilijke keuzes worden gemaakt, maar zo ontstaat er wel een gedegen plan voor de toekomst. Wethouder Fotigui Camara wist de commissie te vertellen dat er in het eerste kwartaal van 2023 een startnotitie voor de ontwikkeling van Willemsoord komt. Daarin staat ook hoe het college wil omgaan met het nautisch erfgoed. Blank reageerde tevreden op de reactie van de wethouder.