Cultuur/NatuurDen HelderVideo

VR-beleving bij het Reddingmuseum: vaar mee met de KNRM (video)

Advertentie:

Den Helder – Het kan niet missen, bij binnenkomst in het Reddingmuseum staat een levensgrote replica van de oranje stuurhut van de NH1816, de nieuwste boot van de KNRM. In de kajuit kunnen de bezoekers van het museum deelnemen aan een reddingsoperatie door middel van een virtual-reality bril. Vrijwilligers en medewerkers van het museum konden op 12 oktober al een testvaart maken.

De ervaring is zo echt mogelijk gemaakt, vertelt Sylvia van der Most van het Reddingmuseum. “Het is heel lastig om publiek te vertellen hoe het in het echt is om uit te varen”, zegt van der Most, “nu heb je de techniek om het écht te ervaren en dat is een mooie kans.” Het project heeft aardig wat voeten in de aarde gehad, want eigenlijk zou de opstelling al in 2019 klaar moeten zijn. Door de pandemie heeft alles wat langer op zich laten wachten. Het idee bestond al veel langer, vertelt van der Most: “het is eigenlijk jaren geleden al begonnen toen ze de NH1816 aan het bouwen waren. Toen hadden ze een model van de stuurhut nagebouwd en die is hier in het museum terecht gekomen. Dat vonden bezoekers zo leuk dat we dachten: hier moeten we eigenlijk iets mee.”

“Het is de bedoeling dat je in de huid van een redder stapt”, vertelt Guy van Loo, die de VR-beleving bouwt. Hij heeft geprobeerd het werk van de redders zo realistisch mogelijk weer te geven. “De bezoeker krijgt een pieper mee en dan is het de bedoeling dat je gewoon begint met het museumbezoek. Op een gegeven moment gaat dan de pieper af en moet je naar de boot toe voor de VR-experience.”

Medewerkers zetten deze week de puntjes nog op de i, vanaf zaterdag 15 oktober is het Reddingmuseum, inclusief VR-beleving, geopend voor publiek.

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button