Uitgaan

Haaien en roggen voeren op Fort Kijkduin in de herfstvakantie

Adverentie

Huisduinen – Bovenop het hoogste punt van het oude walvisvaardersdorpje Huisduinen staat Fort Kijkduin. In het fort zit een historisch museum, een Noordzeeaquarium, een prachtig terras aan zee en een fortwachtershuisje waarin overnacht kan worden. In de herfstvakantie zijn er weer verschillende activiteiten te beleven op Fort Kijkduin.

De vernieuwde expositie in het Noordzee-aquarium heet ‘Aanvallen & Verdedigen’. Hier leren bezoekers hoe (zee)dieren aanvallen en hoe ze zich verdedigen. In het haaienbassin zwemmen jonge kathaaitjes. Dit zijn mooie lichte haaien met een heleboel zwarte stipjes en uiteindelijk kunnen ze wel anderhalve meter groot worden. De wat kleinere hondshaai met wat meer bruinere vlekjes zwemt er ook. Hoewel beide haaitjes meerdere rijen met tandjes hebben, zijn de haaien ongevaarlijk. Bezoekers mogen ze in Fort Kijkduin uit de hand voeren. Bij de doorlooptunnel staat een visvoerautomaat waar bezoekers voor €1,- per zakje wat garnalen of mosselen kunnen kopen. Met dit visvoerzakje kunnen de roggen of haaien gevoerd worden. Omdat de haaien elke dag een afgewogen hoeveelheid voer krijgen is de voorraad beperkt. Op is op. Er is ook voer beschikbaar voor de vissen in de tunnel, de brasems en baarzen zijn supersnel.

Wat eten Noordzeedieren? Een dierverzorger neemt de museumbezoekers mee en vertelt alles over hun dieet. De voerrondleidingen zijn dagelijks te volgen (met uitzondering van de vrijdag). De voerrondleidingen in de doorloopbak of wrakkenbak begint om 12:30 uur. De haaien en roggen worden om 14:30 uur gevoerd en de kleine dieren zijn om 15:30 uur aan de beurt.

Rondleidingen
Tijdens de schoolvakanties kunnen bezoekers mee met een gids door het verleden van het fort. Elke donderdag en zaterdag start de rondleiding om 11:30 uur. Om 13:30 uur op de donderdag en zaterdag is er een Duitstalige rondleiding. Ook is er een audiotour en een speurtocht. De activiteiten vinden plaats tijdens de herfstvakantie (regio noord: 21 tot 29 oktober), het fort is dagelijks geopend van 10:00 tot 17:00 uur.

Fort Kijkduin is genomineerd als leukste uitje van de provincie Noord-Holland door de ANWB. Stemmen kan via www.anwbleuksteuitje.nl/fort-kijkduin.

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

Back to top button