Den Helder

Minister Kuipers bezoekt Spoedplein Noordwest ziekenhuis

Adverentie

Den Helder – Ernst Kuipers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, bracht donderdag een bezoek aan het Spoedplein van het Noordwest ziekenhuis in Den Helder. Het Spoedplein is het resultaat van een samenwerking tussen Noordwest Ziekenhuisgroep en Huisartsenorganisatie Kop van Noord-Holland (HKN). Op het Spoedplein zijn de spoedeisende hulp van Noordwest en de huisartsenpost van HKN volledig geïntegreerd. Het personeel maakt gebruik van gezamenlijke ruimtes, elkaars informatiesystemen, middelen en medicatie. Kuipers: “Het is belangrijk voor inwoners dat als je acute zorg nodig hebt, dat het er is. Jullie laten zien dat het kan.”

Op 20 juni is het Spoedplein in gebruik genomen en donderdag mocht minister Kuipers dit aanschouwen. Zijn rondleiding werd verzorgd door teamleider AAZ Alice Rus en SEH-arts José van Dijke (beide Noordwest) en projectondersteuner acute zorg Germa Tuik en huisarts Nathalie van der Veen (beide HKN). Vol trots lieten zij zien hoe er op het Spoedplein maximaal gebruik van personeel en ruimte wordt gemaakt. Huisarts Van der Veen: “Er zat eerst veel meer afstand tussen de afdelingen. De lijnen zijn korter, het is echt een verrijking van je functie.” Een ambulancebroeder, die meeliep met de rondleiding, benoemde ook dat het fijn is dat er snel contact is met elkaar.

Minister Kuipers met SEH-arts José van Dijke

De beste zorg bieden
Minister Kuipers is onder de indruk. “Het is prachtig. Wat ik gezien heb is een fantastische samenwerking tussen huisartsen en het ziekenhuis op het terrein van de acute zorg, samen met de regionale ambulancedienst. Dat klinkt heel simpel, maar om dat echt voor elkaar te krijgen betekent heel veel. Het bij elkaar brengen van mensen uit verschillende organisaties, met hun eigen werkwijze, gaat bijvoorbeeld ook om het verbinden van je ICT systeem. Wat getoond hier is: als je je mensen en je ruimte flexibel inzet, ben je heel goed in staat om 24/7 de beste zorg voor mensen uit de regio te bieden. De Nederlandse zorg is van oudsher erg versnipperd en dat wordt hier doorbroken. Dat is bijzonder.”

Later ging Kuipers in gesprek over het Spoedplein en acute/traumazorg met medewerkers van Noordwest en HKN. Stefan Kroese, voorzitter van het raad van bestuur van de Noordwest Ziekenhuisgroep, sprak over het grote probleem in de zorg: personeelstekort. “Door het zo te organiseren, kunnen we het beter overeind houden.” Ook projectondersteuner acute zorg, Germa Tuik, zei dat het soms lastig is om de kwaliteit van zorg te waarborgen en is daarom blij met het Spoedplein. “Nu zit je bij elkaar. Je ziet elkaars werk, je kan elkaar helpen en elkaar maximaal ondersteunen. Dat maakt je werk leuker.”

Toon meer

Lianne Snel

Lianne Snel is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

1 reactie

  1. Komt vast kijken welke vitale onderdelen hij kan sluiten, doet hij door het hele land

Wellicht ook interessant

Back to top button
%d bloggers liken dit: