Den Helder

Nog niets concreets over toekomst Schooten Plaza

Onrust door publicatie schets, maar die was slechts 'ter inspiratie'

Advertentie:

Den Helder – De belangstelling voor de door het Wijkplatform georganiseerde avond over de toekomst van winkelcentrum Schooten Plaza in Den Helder was donderdagavond groot. De Boerderij zat behoorlijk vol met inwoners, enkele raadsleden en wat ondernemers. Belangrijkste boodschap van de avond was: er is nog helemaal niets concreets! Er zijn nog geen daadwerkelijke plannen voor het centrum, behalve dan de uitbreiding van de Albert Heijn. Die staat gepland voor volgend jaar.

Begin dit jaar werd door de gemeente een deelvisie voor De Schooten gepresenteerd, inclusief een schets van een toekomstig winkelcentrum Schooten Plaza. In die schets was de overkapping verdwenen en stonden er huizen bovenop de winkels Het zorgde voor veel onrust bij klanten van het centrum en bewoners van de wijk. Tien maanden later bleek donderdagavond dat die schets helemaal niets waard is en dus eigenlijk nooit de wereld in had gemoeten.

Harry Spek van het Wijkplatform heette de zaal welkom en gaf daarna het woord aan gespreksleider Simon Broersma, namens de gemeente gebiedsmanager voor De Schooten. “Er zijn over de toekomst van het winkelcentrum nog maar heel weinig plannen bekend, niets staat nog vast en het kan nog wel tien tot vijftien jaar duren alvorens er daadwerkelijk iets verandert”, zo maakte hij al snel duidelijk. Een van de doelen van deze avond was dan ook het wegnemen van de ontstane onrust. Ondernemer Jacco Kat (AH) vertelde over zijn plannen voor uitbreiding van de supermarkt, maar die staan verder redelijk los van overige aanpassingen aan het centrum. “Een supermarkt is eigenlijk elke tien jaar toe aan verbouwing en de laatste was twaalf jaar geleden”, aldus Kat. De geplande aanpassing van de AH omhelst uitbreiding tot aan de oude stomerij, dus ook inclusief het naastgelegen pand waar ooit de Trekpleister in zat. Ook stelde Kat dat het winkelcentrum op termijn wel opgeknapt moet worden “om verloedering tegen te gaan”.

Overkapping
Hoogbouw op het centrum was een idee, maar nooit uitgemaakte zaak, zo werd duidelijk. De zaal vroeg zich af of, als het ooit zover komt, de glazen overkapping wel kan blijven. Daar kwam geen antwoord op, omdat dat echt iets is voor veel later in het traject. Dat de kap voor velen van groot belang is, werd wel duidelijk. Ook Kat gaf aan te weten dat het centrum vroeger, toen er geen overkapping op zat, een windgat was. En Arthur van Zon stelde dat het weghalen van de overkapping het einde zou betekenen van tal van goedbezochte buurtactiviteiten in Schooten Plaza.

Ook Peter van Gool van het door de gemeente ingehuurde Adviesbureau Stad & Co benadrukte dat er op dit moment nog geen enkel scenario is, de schetsen die begin dit jaar naar buiten kwamen dienden hooguit ’ter inspiratie van wat er mogelijk kan zijn’. Stad & Co is gevraagd te kijken naar scenario’s voor een toekomstbestendig winkelcentrum. Daarbij zijn grofweg drie richtingen te bedenken:

  • Schooten Plaza zonder kap, ofwel sloop en complete nieuwbouw
  • Klein noodzakelijk onderhoud voor Schooten Plaza
  • Renovatie van het winkelcentrum

Eenmaal duidelijk dat er voorlopig nog niets gaat gebeuren bij het winkelcentrum kwamen er wat vragen over tegels uit de Kroonpassage (“Kunnen die niet hergebruikt worden in Schooten Plaza?”, het antwoord is vermoedelijk niet) en over het parkeren van de vrachtwagens die de AH bevoorraden. Vastgoedondernemer Huib Broeke liet weten dat “we heel blij moeten zijn met dit winkelcentrum” en wethouder Michiel Wouters vertelde desgevraagd nog maar eens dat er geen enkel concreet scenario is en dat inmiddels heel erg duidelijk is dat de overkapping voor velen heel belangrijk is. De enkeling in de zaal die openlijk durfde te stellen dat het centrum toch echt een flinke opknapbeurt nodig heeft, kreeg boegeroep als dank.

Conclusie na een avondje in de Boerderij: de gemeente had in de deelvisie nooit schetsen moeten tonen, het centrum blijft voorlopig zoals het is en dit was geen officiële informatie- danwel inspraakavond. Dat zou gezien de situatie van ‘we hebben eigenlijk niets te melden’ ook veel te vroeg zijn geweest.

Toon meer

Ronald Boutkan

Bovenstaand bericht is geplaatst door Ronald Boutkan, algemeen directeur van Regio Noordkop. Ronald woont in Den Helder en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

1 reactie

  1. Ben benieuwd wat er gebeurt zou zijn als de bewoners niet in de gordijnen gevlogen zouden zijn…Overkapping Spoorstraat en Kroonpassage zijn uiteindelijk ook gesneuveld en om nu te zeggen dat dat een succes geworden is, nou nee! Soms krijg je de indruk dat ze in het “gemeentelijk praathuis” nog nooit van heersende Helderse winden (en richting) gehoord hebben.

Wellicht ook interessant

Back to top button