Uitgaan

Nueva Manteca treedt op in Jazzclub Nieuw & Diep

Adverentie

Den Helder – Nueva Manteca geeft zondag 5 november een optreden in Jazzclub Nieuw & Diep. De band, een reïncarnatie van de bekende Latin-jazz formatie, staat om 15:00 uur op het podium in de Kleine Zaal van Theater de Kampanje.

Nueva Manteca (nieuwe boter) groeide in de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw uit tot een toonaangevend Latin-jazz instituut in Nederland en ver daarbuiten. De grondlegger van de Latin-jazz Jan Laurens Hartong richtte de band op in 1982 en gaf haar de definitieve naam Nueva Manteca, na een muzikale studiereis naar Cuba. Allereerst was de salsa de inspiratiebron, maar na zijn reis was hij vooral geïnspireerd door Afro-Cubaanse jazz, vermengd met de Amerikaanse bebop, waarvan met name de grote Dizzy Gillespie de vormgever was in de jaren vijftig. Cubop, zoals het werd genoemd vormde de basis van de vernieuwende arrangementen van pianist en bandleider Hartong.

Na veel albums, ook op het vermaarde Blue Note label, en talloze succesvolle tournees door binnen- en buitenland, hield de band na het overlijden van Jan Laurens Hartong op te bestaan. Nueva Manteca heeft meerdere malen in Den Helder opgetreden, onder andere met de van Santana bekende timbales maestro Orestes Vilato. De voormalige ‘glimmertwins van de jazz’, Ben van den Dungen en oud-Nieuwedieper Jarmo Hoogendijk speelden een prominente rol in de band.

Eerbetoon
Oerlid Ben van den Dungen heeft in 2022 de band weer tot leven gewekt met een eerbetoon aan Art Blakey & The Jazz Messengers, een album getiteld Art. Op zondagmiddag 5 november komt hij met het vernieuwde sextet naar Den Helder voor een spetterend Latin-jazz concert. De Nieuwe Boter bevat de volgende ingrediënten: Ben van den Dungen (tenorsax), Oscar Cordero (trompet), Marc Bischoff (piano/arrangementen), Samuel Ruiz (bas), Enrique Firpi (drums) en Nils Fischer (percussie).

Nueva Manteca treedt zondagmiddag 5 november 2023 om 15:00 uur op in Jazzclub Nieuw & Diep. Kaarten zijn voor € 15 verkrijgbaar bij Theater De Kampanje.

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

Back to top button