RCDH hard van start in streekderby tegen Rush uit Schagen

Den Helder – In de streekderby tegen Rush uit Schagen wisten de mannen van RC Den Helder goed te beginnen. Na snel op een 0-19 voorsprong te komen, leek het een eenzijdige wedstrijd te worden. Rush wist zich echter terug te knokken en zo bleef het tot het einde een spannende strijd.

Binnen een minuut na de start was het Max Borsboom die een aanval kon afmaken met de eerste score onder de palen. Koen Wilms verzilverde en bracht de stand op 0-7. De tweede score kwam van Phillipe Hartman en werd ook door Koen verzilverd. De derde score kwam uit een counter en stond op naam van Richard Jongeleen. Alle drie de scores waren binnen de eerste tien minuten. Het publiek ging al denken aan een walk-over.

Schagen kon zich echter goed herpakken. De verdediging ging dicht en Den Helder moest flink aan de bak om balbezit te houden. Phillipe Hartman wist na een mooie aanval nog wel een keer voor rust te scoren, maar het laatste wapenfeit van de eerste helft was voor de thuisploeg. Stand bij rust was na de kick van Koen Wilms 7-24.

Spanning keert terug
In de tweede helft was het Schagen die de score opende. Beide teams gooiden daarna de noppen stevig in het gras en er ontstond een felle strijd om de bal. RCDH kreeg veel penalty’s voor overtredingen bij de tackles en rucks, maar wist steeds weer terug te knokken naar het veld van Schagen met kicks vanaf de spelverdeler. Echter bij één van deze kicks wist de speler van Rush de Helderse verdediging op het verkeerde been te zetten en was de stand ineens 21-24 en met nog tien minuten te spelen werd de wedstrijd voor de toeschouwers nog even heel spannend.

Door de fysiek zware wedstrijd leken de voorwaartsen van Schagen echter toch weer vermoeid te worden. Zo vielen er gaten in hun verdedigingslijn. Deze werden door Bart Boogaard herkend en hij zond eerst Jesper Rabbeljee voor een try weg om vervolgens zelf de laatste te scoren. Koen Wilms verzilverde beide try’s. Eindstand werd 21-38.

Rik Herweijer Cup
Met de overwinning wist RCDH eindelijk weer eens de Rik Herweijer Cup mee naar huis te nemen. Deze onderlinge competitie tussen beide clubs gaf de wedstrijd een stukje intensiteit op het veld mee. Vorig seizoen werd er maar één keer voor de cup gespeeld, maar door de nieuwe competitie indeling heeft Rush op 10 maart nog de kans om de cup weer terug te winnen. Daarvoor moeten zij dan wel winnen in Den Helder.

Volgende week speelt RC Den Helder thuis op het Liniepark tegen de koploper RFC Alkmaar.