Den Helder

ROC en Marine bieden samen een nieuwe opleiding

Advertentie:

Het ROC Kop van Noord-Holland ondertekende 12 november de samenwerkingsovereenkomst met de Koninklijke Marine voor een nieuwe opleiding genaamd Algemeen Militair Verpleegkundige. Via deze opleiding kunnen studenten in principe na vier jaar aan de slag bij de Koninklijke Marine.

Studenten beginnen met de BOL-opleiding verpleegkundige op het ROC Kop van Noord-Holland. Deze volgen ze de eerste twee jaar regulier. Aan het eind van het tweede jaar kunnen ze zich, na het bezoeken van de informatieavond, aanmelden via de Koninklijke Marine om in aanmerking te komen voor een plek in de opleiding. Door de Koninklijke Marine worden ze medisch, psychologisch en sportief gekeurd.

Degene die worden aangenomen zijn dan reservist bij de marine. Vanaf het derde leerjaar krijgen de studenten niet alleen verpleegkundige vakken, maar ook een aantal extra militaire vakken. Ze zullen regelmatig op de marinebasis scholingen of oefeningen te volgen. In het derde leerjaar zijn ze nog nog een BOL-student en worden stages gelopen via het ROC. In het vierde leerjaar wordt het een BBL-opleiding met vier dagen stage en één dag school. Op die manier zijn studenten na vier jaar niet alleen verpleegkundige, maar, bij gebleken geschiktheid, ook Algemeen Militair Verpleegkundige.

Extra
Een extra bijkomstigheid is dat de Koninklijke Marine dan het derde en vierde jaar het schoolgeld betaalt. Na het behalen van het diploma krijgen de studenten nog één keuring. Als ze die halen worden ze in plaats van reservist, actief dienend militair. Daarna kunnen ze aan het werk als Algemeen Militair Verpleegkundige. Omdat ze het diploma MBO Verpleegkundige halen en de certificaten AMV, kunnen ze ook gewoon als verpleegkundige aan de slag.

In de opleiding verpleegkundige zijn ieder jaar studenten die na de mbo-opleiding de militaire opleiding nog doen. Wel bleek dat ze het jammer vonden dat deze mogelijkheid pas na die vier jaar mbo kon. Dat is nu opgelost. Ook vinden de Koninklijke Marine en het ROC Kop van Noord-Holland dat ze, zeker in deze regio, goed met elkaar moeten samenwerken om jongeren hier te bieden wat ze zoeken. Deze opleiding is uniek in Nederland en laat zien dat goed samenwerken en luisteren naar de behoefte van studenten en toekomstige werknemers loont.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button