Hollands KroonNoord-Holland

Techniekdocenten in Noord-Holland richten zich op Noordkop

Advertentie:

Vijftig docenten van zeven middelbare scholen uit de regio Alkmaar, Amsterdam en West-Friesland zijn maandag 11 november op ‘TechVenture’ gegaan in de Kop van Noord-Holland. Tijdens dit initiatief van Tech@Connect hebben de leerkrachten kennisgemaakt met diverse technische bedrijven in de regio. Dat gebeurde aan de hand van speeddates met bedrijven en bedrijfsbezoeken, met als uiteindelijke doel jongeren te enthousiasmeren voor een technische stage of baan in de Kop van Noord-Holland.

De deelnemende docenten geven les op een zogeheten technasium. Deze middelbare scholen bieden hun havo- en vwo-leerlingen aanvullende techniekopdrachten naast de reguliere vakken. Daarbij wordt er veelal een link gelegd met de praktijk. Tijdens projecten gaan leerlingen namelijk aan de slag met vraagstukken van echte opdrachtgevers. Zo kunnen ze een jaar lang aan een innovatieve oplossing werken voor een uitdaging waar bedrijven tegen aanlopen. Docenten zijn voorgelicht over de mogelijkheden voor hun leerlingen in de Noordkop.

Promotiepitch
Na afloop van de bedrijfsbezoeken hebben de deelnemers een promotiepitch gegeven over hun ervaring bij de technische bedrijven. In de presentaties zijn ook mogelijke toekomstige opdrachten voor leerlingen verwerkt, die tijdens de bezoeken zijn opgehaald. Netwerkregisseur Karen Laarveld van onder meer de technasiums in Noord-Holland meldt dat ze met technasiumdocenten ieder jaar wel op TechVentures in de Kop wil gaan: “We hebben dit keer tien technische bedrijven bezocht, al die andere willen we ook wel zien! We gaan binnenkort bespreken welk vervolg we hieraan kunnen geven.” Daarnaast reageren docenten enthousiast om hun leerlingen mee te nemen naar bedrijven in de Kop.

Onderscheidend
Wethouder Theo Meskers, bestuurlijk trekker van Match2020 waar Tech@Connect onder valt, hoopt dankzij de TechVentures ook meer leerlingen aan te trekken voor de Kop: “We hopen dat het duidelijk wordt voor leerlingen dat ze ook naar boven -naar de Kop- kunnen kijken voor onderscheidende stages en banen in de techniek. Veel mensen realiseren zich niet wat hier de komende jaren te doen staat, maar dat is heel wat. Kijk bijvoorbeeld naar de ontwikkelingen binnen de Koninklijke Marine, kernreactor Pallas, datacenters en de techniek binnen de agribusiness. In het ochtendprogramma vertelde Marco Coesel van Variopool over zijn bedrijf in beweegbare zwembadbodems. Ze zijn klein begonnen en nu is het wereldwijd actief. Of de Wieringermeer, dat ooit het Siberië van Noord-Holland werd genoemd en waar nu miljarden euro’s in worden geïnvesteerd door Google en Microsoft. Het perspectief gloort hier in de Kop.”

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button