Defensie

Zr.Ms. Van Speijk is weer thuis

Zr. Ms. Van Speijk is dinsdagmorgen teruggekeerd in Den Helder. Het marineschip nam de afgelopen drie maanden deel aan de Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1). Dat is een van de vier permanente maritieme reactiemachten van de NAVO.

Het vlootverband oefende in september langs de Amerikaanse oostkust, waarna het begin oktober de oversteek maakte naar Spanje. Daar deed het eskader mee aan de grote NAVO-oefening Dynamic Mariner. De Van Speijk hield zich onder meer bezig met onderzeebootbestrijding, 1 van de taken waar het multipurposefregat in is gespecialiseerd. Het schip is daarvoor uitgerust met speciale sonarapparatuur.

Afgelopen week stond nog een training op het gebied van lucht- en raketverdediging op het programma. Daarbij vuurde de Van Speijk infrarood-raketten af. SNMG1 opereert voornamelijk in en rondom het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan. De deelnemende marineschepen oefenen met elkaar en zijn snel inzetbaar in crisissituaties.

Toon meer

Ronald Boutkan

Bovenstaand bericht is geplaatst door Ronald Boutkan, algemeen directeur van Regio Noordkop. Ronald woont in Julianadorp en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

Wellicht ook interessant

Back to top button