Hollands Kroon

Poppies op de graven van geallieerde vliegers

Advertentie:

Hollands Kroon – Met inachtneming van de nieuwe coronamaatregelen is de jaarlijkse traditie van het plaatsen van poppies op de geallieerde graven in Hippolytushoef doorgegaan.

Een zeer beperkt aantal leden van Veteranen Contactgroep Wieringen/ Hollands Kroon heeft op 11 november, Remembrance Day, houten kruisjes met daarop een klaproos oftewel “poppie” en de tekst “In Remembrance” geplaatst. In andere jaren werden de poppies eind oktober geplaatst, samenvallend met de maandelijkse ontmoetingsmiddag van veteranen in het Veteranencafé. In verband met de sluiting van alle horeca kon deze ontmoeting niet doorgaan en daarom is besloten het plaatsen van de poppies te doen op 11 november.

Op 11 november 1918 kwam een eind aan de Eerste Wereldoorlog en vanaf deze dag worden in Engeland, de Verenigde Staten, België, Canada en Frankrijk de gesneuvelde militairen uit deze oorlog en alle conflicten daarna herdacht. In de Verenigde Staten is 11 november tevens “Veterans Day” waarop iedereen wie in de strijdkrachten heeft gediend eer wordt betoond. Aangezien Nederland in de Eerste Wereldoorlog neutraal was wordt de Veteranendag op een andere dag gehouden. Namelijk de laatste zaterdag in juni.

Vrijheid van de mens
Op Wieringen werden de poppies voor de vijfde keer geplaatst op de vijftien graven van geallieerde vliegers in Hippolytushoef en Westerland. Dit om niet te vergeten dat zij het hoogste offer hebben gegeven voor de vrijheid van de inwoners. De aanleiding was in 2014 een bezoek van nazaten van Flight Commander John Denzil Jeffery (Royal Air Force) die met zijn bemanning in Hippolytushoef een eeuwige rustplaats heeft gevonden. De aanleiding voor het leggen van de poppies was het pakket welke de achterneef van Chris Bentley in 2016 verzond. Hierin zaten houten kruisjes en een poppy erop met het verzoek deze in aanloop naar 11 november op de vijftien graven te plaatsen.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button