Recensie

Black Panther: Wakanda Forever (recensie)

De dertigste film uit de Marvelreeks is opgedragen aan acteur Chadwick Boseman, die van 2016 tot en met 2019 de rol van T’Challa (Black Panther) in diverse films speelde. In 2018 kreeg Boseman met Black Panther zijn eigen film. In 2020 overleed hij op 43-jarige leeftijd aan darmkanker.

Regisseur Ryan Coogler schreef in 2018 het scenario voor de zwarte superheld Black Panther en ook nu is hij de schrijver en regisseur. Een grote deel van de cast uit 2018 is weer present om het publiek te trakteren op een 2 uur en 40 minuten durend avontuur, gebaseerd is op de oude Marvel Comics.

In het Afrikaanse land Wakanda zien we hoe het volk afscheid moet nemen van hun koning T’Challa (Black Panther). Zijn zus Shuri (Wright) kon niet voorkomen dat hij aan een ernstige ziekte overleed. Zij probeerde nog een geneeskrachtige bloem te regenereren, maar was te laat. Een jaar later zien we de moeder van Shuri en nu Koningin van Wakanda Ramonda (Bassett) haar entree maken op een internationale vergadering in Genève. Zij krijgt het uitdrukkelijke verzoek om de andere landen Vibranium te leveren. Dat is een sterk metaal met bijzondere eigenschappen dat door een meteorietinslag in de grond van Wakanda terecht is gekomen.

Wereldvrede
Ramonda laat de leden weten dat het absoluut niet buiten Wakanda geleverd wordt, omdat het de wereldvrede te veel in gevaar zou brengen. De CIA gaat zelf met een team op zoek naar Vibranium en maakt gebruik van een nieuw ontworpen detector. Ze zijn met een groot schip op de oceaan ver buiten Wakanda aan het zoeken als het hele team wordt vermoordt door Namur (Huerta) en zijn blauwe onderwatervolk. De CIA verdenkt Wakanda van deze daad. Namur gaat echter naar Ramonda en Shuri om te eisen dat zij de ontwerper van de Vibranium dectector gaan zoeken en aan hem uitleveren.

Shuri gaat met Okoye (Gurira), een vrouwelijke generaal en krijger, naar Boston. Ze krijgen wat hulp van CIA-agent Evert K. Ross (Freeman) om de jonge studente Riri Williams te redden uit de klauwen van de FBI en Namor met zijn blauwe krijgers. Shuri en Riri worden echter door de krijgers van Namor gevangen en meegenomen naar het onderwater koninkrijk Talokan. Ramonda is radeloos als nu, naast het verlies van haar zoon T’Challa, ook haar dochter Shuri weg is. Zij geeft Okoye opdracht om Nakai (Nyong’o), een oude liefde van haar zoon en een oud-strijder uit het vrouwenleger, in Wakanda te zoeken en terug te halen.

Onbegrensde fantasie
Marvel staat garant voor onbegrensde fantasie, acties, capaciteiten en decors. Ook nu val je van de ene in de andere verbazing als het om leefomgevingen gaat. Het bijzondere landschap van Wakanda met zijn wolkenkrabbers, watervallen en vliegende vervoersmiddelen. Ook het onderwaterrijk Talokan ziet er fantastisch uit. Heel veel mensen die op grote diepten rondzwemmen en leven. De overwegend zwarte cast ziet er mooi, statig, goed gekleed en verzorgt uit. De massascenes zijn indrukwekkend. Angela Bassett straalt heel duidelijk leiderschap uit als koningin Ramonda. Letitia Wright is als Shuri het juiste middelpunt van het verhaal, die zich ontwikkelt als een mogelijke opvolger van haar broer.

De Mexicaan Tenoch Huerta is goed op zijn plaats als de onderwaterkoning Namor. Een kleine rol is weggelegd voor Martin Freeman (Bilbo uit de Hobbit) die net als in 2018 de CIA-agent Everett K. Ross speelt. Een ander bekend gezicht is dat van Julia Luis-Dreyfus (Elaine uit Seinfeld, Veep). Zij mag een paar keer opdraven als de baas van Agent Ross. Het verhaal is wel wat lang, maar uiteindelijk weer lekker om te zien. Zoals we van Marvel gewend zijn aan het eind alvast een opmaat naar een vervolg.

Regie: Ryan Coogler
Met: Letitia Wright, Lupita Nyong’o, Danai Gurira, Winston Duke, Angela Bassett, Tenoch Huerta, Julie Luis-Dreyfus, Martin Freeman, Dominique Thorne, Florence Kasumba, Michaela Cole
Kijkwijzer: 12 jaar

Toon meer

Ad Bak

Ad Bak is de vaste filmrecensent van Regio Noordkop. Eens per week bezoekt hij Kinepolis in Den Helder voor een verslag van een nieuwe rolprent. De recensies worden doorgaans op zaterdagochtend online gezet.

Wellicht ook interessant

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button