Uitgaan

Ouwe Helder met zijn inwoners, straten gebouwen en de afbraak

Den Helder – De Helderse Historische Vereniging (HHV) presenteert het nieuwste werk van Jan van Tongeren met als titel “Ouwe Helder met zijn inwoners, straten gebouwen en de afbraak”. Van Tongeren is al jarenlang verbonden aan de Historische Vereniging.

Er is bij de Helderse bevolking veel belangstelling voor het Ouwe Helder, stelt de HHV. Vanuit de Helderse Historische Vereniging en de gemeente Den Helder wordt hieraan invulling gegeven door hernieuwde aandacht te vragen voor dit stukje Helder dat in de Tweede Wereldoorlog werd gesloopt en een onmiskenbaar stuk in de Helderse geschiedenis vormt. Voor een goed begrip van de stad is het nodig de geschiedenis te kennen. Dat is voor Den Helder interessant, want veel werd vernietigd.

Met medewerking van de gemeente is er op 27 juli een stichting opgericht om het Ouwe Helder weer terug in het straatbeeld te krijgen. Hiervoor komt budget beschikbaar. Het idee is om met perken en klinkers de verdwenen straten en panden laten herleven en bij wijze van spreken de plattegrond van de vooroorlogse wijk Oud Den Helder over de huidige leggen. Om deze reden heeft Jan van Tongeren een naslagwerk geschreven van 192 bladzijden en ruim voorzien van fotomateriaal. In dit boek is iedere straat te vinden, wie er heeft gewoond, wat de mensen zoal bezighielden, de leefomstandigheden en hoe zij hun geld verdienden. Verder wordt ingegaan op de gebouwen die er stonden, zoals raadhuis, kerken, scholen, zwembad enzovoorts. Met name wordt aandacht besteed over de periode van de Tweede Wereldoorlog toen het gebombardeerd werd tot de uiteindelijke afbraak, vanwege de aanleg van de Atlantikwall door de Duitse bezetter, waardoor het oorspronkelijke Den Helder geheel van de kaart verdween.

Presentatie boek
De presentatie van het boek wordt gehouden op 15 november vanaf 20:30 uur in het gebouw van de Morgenster aan de Drs. Bijlweg 9. De auteur is aanwezig en zal een presentatie geven over zijn werk. Ook kan hij desgewenst het aangeschafte boek signeren. Een exemplaar kost € 10,-. Voor wie dan niet aanwezig kan zijn is het boek op dinsdag 22 november van 10:00 tot 12:00 uur te koop op de locatie van de Helderse Historische Vereniging, Weststraat 110A in school 7.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button