Den Helder

Jarig Triade viert bescheiden feest

Advertentie:

Den Helder – Dit jaar bestaat Triade 35 jaar. Normaal gesproken zou dit natuurlijk groots gevierd worden, maar helaas is dat vanwege corona niet mogelijk. Een groots gebaar komt er echter wel.

Triade ontstond in 1985 uit een fusie van de Muziekschool aan de Molenstraat, het Expressiecentrum aan de Jacob van Heemskerckstraat en de kunsteducatie op scholen. De naam Triade verwijst naar die drie elementen. Deze afzonderlijke delen zijn al ouder; het Expressiecentrum al 45 jaar en de Muziekschool opende 70 jaar geleden haar deuren.

“Dit is natuurlijk een prachtige mijlpaal. Echt jammer dat corona roet in het eten gooit. Maar we laten het niet onopgemerkt voorbij gaan”, vertelt Sander Boschma, directeur van Triade. “Samen met de Helderse bedrijven Druktemaker en Kbaal hebben we een prachtige drie kwartier durende jubileumfilm gemaakt. In de film komt alles samen waar wij voor leven. Muziek, dans, theater en beeldende kunst, voor iedereen… toen en nu.”

Maar dat is niet alles. Op het gebouw van Triade vormt een reeks historische foto’s een tijdlijn van 1985 tot nu. Een mooie aanloop naar het nieuwe blijvende kunstwerk dat begin volgend jaar op het gebouw komt. Boschma: “Het kunstwerk is ontworpen door beeldend kunstenaar Arno Coenen, die ook betrokken was bij de make-over van de flats aan de Waddenzeestraat en bij de Rotterdamse Markthal. Hij maakte het ontwerp op basis van input van het publiek; tijdens open dagen, bijeenkomsten van de buurt en scholieren. Zo is het echt een gezamenlijk ding geworden.” De eyecatcher wordt een enorme verlichte engel op het dak. “Met een typisch Helderse, maritieme knipoog.”

Voor het nieuwe jaar heeft Triade weer een zeer divers cursusprogramma  samengesteld. Dus iedereen die na de kerstvakantie zin heeft om creatief of muzikaal aan de slag te gaan, kan z’n lol op. Boschma: “We stemmen ons aanbod continu af op wat er speelt in de maatschappij. Zo starten we in januari met een cursus TikTok Dance voor kinderen vanaf 6 jaar. Verder gaan we vanaf januari cursussen Beat Production en Rappen aanbieden, en in de toekomst ook game design.” Het volledige cursusaanbod is te vinden op de website van Triade: www.triade-denhelder.nl.

Maar eerst wordt het jaar toch nog enigszins feestelijk afgesloten met de vertoning van de jubileumfilm. Alleen online. “Maar het voordeel daarvan is dan weer dat je ‘m zo vaak kunt terugkijken als je maar wilt!”, aldus Boschma.

De jubileumfilm van Triade wordt op zondag 20 december om 20.00 uur uitgezonden via de social media kanalen van Triade:
Facebook: www.facebook.com/triadedenhelder
Instagram: @triadedenhelder
YouTube: kanaal ‘Triade, huis van de kunsten’

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button