Den Helder

Helderse Statenleden: alles doen om Lange Jaap te redden

Adverentie

Huisduinen – De provincie Noord-Holland moet er bij minister Visser op aandringen om “alles te doen om de Lange Jaap te behouden”. Statenleden Aukelien Jellema (PvdA) en Hanneke Kaamer van Hoegee (VVD) dienen maandag een motie in met deze strekking. ” “Of het helpt, geen idee. Niet geschoten is altijd mis”, aldus Jellema.

Deze week werd bekend dat de kans groot is dat de vuurtoren in Huisduinen gesloopt gaat worden. Een extra onderzoek moet uitwijzen of er wellicht toch nog een andere oplossing is, maar die kans lijkt klein. Volgens de Statenleden is Lange Jaap beeldbepalend, heeft hij economische waarde voor Den Helder en het is de hoogste, nog werkende gietijzeren vuurtoren van Nederland.

Ondanks vele waarschuwingen en onderzoeken over de slechte staat van de toren, is er de afgelopen decennia geen enkel onderhoud uitgevoerd aan de vuurtoren. Minister Visser gaf dit afgelopen week in een brief aan de Tweede Kamer ook toe en gaf daarbij Rijkswaterstaat (verantwoordelijk voor het onderhoud) een flinke veeg uit de pan. De twee Statenleden dringen er bij het provinciebestuur nu op aan een brief te schrijven aan de minister, waarin wordt aangedrongen op behoud van de Lange Jaap. “Dit belangrijke landmark in het Noord-Hollandse landschap mag niet verdwijnen door gebrekkig onderhoud.”

Eerder deze week reageerde ook Jan Roelofsen teleurgesteld op het nieuws rond de vuurtoren:

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

8 reacties

 1. Vergeefse moeite. In het logge lichaam van RWS is geen beweging in te krijgen. Berust er maar in.

 2. De Helderse vuurtoren is lange tijd verwaarloosd met als doel na het verstrijken van de tijd te kunnen zeggen, door Rijkswaterstaat, dat er niets anders op zit dan sloop.
  In veel landen wordt erfgoed met gietijzeren constructies goed onderhouden en gerepareerd. Vooral Engeland besteed daar veel aandacht en geld aan. Er zijn gespecialiseerde bedrijven die dergelijke constructies kunnen herstellen. Zie bijvoorbeeld https://www.metalockengineering.com/nl/industrie%C3%ABn/erfgoed/
  Is dat bedrijf ooit uitgenodigd te bezien wat hun mogelijkheden en zijn met vermelding van de kosten?
  Aan een plaatje van Rembrandt wordt immers gemakkelijk € 150.000.000,= uitgegeven.
  Het provinciebestuur en het gemeentebestuur moeten van zich laten horen in Den Haag. De twee Helderse Statenleden wens ik alvast succes. Ten aanval!

 3. De minister wil samen met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) en de gemeente Den Helder alsnog bekijken,……of de Lange Jaap nog kan worden gered!
  De overeenkomst met het rijksmonument op Willemsoord, ik doel op gebouw 66 is treffend.
  Rijkswaterstaat heeft de Lange Jaap niet onderhouden, in feite bewust verwaarloosd. De gemeente het gebouw 66 idem. Men heeft er geen geld voorover. Monumenten in Nederland worden met goedkeuring en medewerking van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed(RCE) om zeep geholpen.
  Deze dienst heeft aan de gemeente groen licht gegeven voor de vernietiging van gebouw 66 op Willemsoord, de afbraak is reeds in volle gang.
  De teloorgang van ons Cultureel Erfgoed, de monumentale status doet er niet langer toe.
  Als jutter mag ik hopen dat de Lange Jaap wordt gered, ik moet bekennen met het nodige pessimisme.

  Martien Rietveld

 4. Ik wacht op het moment dat Jan Dop en Jan Roelofsen en Kees Schoenmaker een crowd funding gaan opzetten.Dat zou ik meteen steunen .

 5. Wel frappant dar de Helderse politiek angstvallend stil is, er zijn vast andere plannen voor de grond daar en de toren staat in de weg….

   1. Ja Sam, ik heb ook al een aardig idee, en nee ik zit er niet om te springen 🙁

 6. Zelfs “roeptoeter” Hamerslag zwijgt in alle talen .Waar we natuurlijk heel blij om zijn.

Wellicht ook interessant

Back to top button
%d bloggers liken dit: