Ingezonden

Bespaar geld door op inductie te koken

Een Inductie Kookplaat helpt je enorm als je wilt besparen. Elektrisch koken op inductie is al jarenlang bijzonder populair. De laatste tijd zien we steeds meer mensen overgaan op deze manier van koken. Dit is niet meer dan logisch.

De energieprijzen rijzen de pan uit. Wil je het eten koken betaalbaar houden, dan is een Inductie kookplaat een uitstekende optie. Naast kostenbesparend, is inductie koken ook een stuk beter voor het milieu.

En denk dan ook nog eens aan de plannen van de overheid. Zij vertellen ons dat we voor 2050 allemaal aardgasvrij moeten leven. Kook je op inductie, dan verbruik je geen gas tijdens het eten koken.

Al met al is de aanschaf van een Inductie Kookplaat zeker geen slecht idee.

Wat zijn de kosten?

Als je nog niet kookt op inductie, is er uiteraard allereerst een investering nodig. Wellicht moet je ook nog een aparte elektriciteitsgroep aanleggen in je meterkast. In je keuken gebruik je tenslotte heel wat elektrische apparaten.

De inductie kookplaat hoort daar zeker bij. Bovendien verbruik je met inductie koken veel elektriciteit. Dit is meteen de reden waarom je bij een inductiekookplaat meestal een eigen groep en een speciale aansluiting nodig hebt. Wat kost de kookplaat zelf? Nu, deze prijzen lopen zeer sterk uiteen.

Er zijn kookplaten op inductie verkrijgbaar die amper duurder dan 100 euro zijn. Maar je kunt ook een model van ruim 5000 euro kopen. De prijs wordt bepaald door de grootte van de kookplaat, de verschillende functies en het aantal kookzones. Waarschijnlijk heb je ook nieuwe pannen nodig.

Bij inductie koken dienen de pannen een platte bodem te hebben. Maar ook bij een pannenset maak je het natuurlijk precies zo duur als je zelf wilt. De extra aansluiting en de speciale groep kosten je ongeveer 500 euro.

Wat levert het op?

Nu weet je wat ongeveer de kosten zijn. Maar wat levert het koken op inductie je op? Welke kookplaten je ook bekijkt, een inductiekookplaat is absoluut het duurzaamst. Een gemiddeld huishouden verbruikt bij een inductieplaat 175 kilowattuur in een jaar.

Heeft datzelfde huishouden een reguliere elektrische kookplaat, dan kom je al snel uit op 225 kilowattuur. DE prijs voor een kWh is ongeveer €0,60. Kijk je dan naar een gasfornuis, dan wordt het verschil nog groter. Dan komt ditzelfde huishouden namelijk uit op ongeveer 380 kilowattuur. Reken maar uit dus, je winst. Die kan op jaarbasis flink oplopen.

Andere voordelen van inductie koken

Kook je op inductie, dan bespaar je op jaarbasis zeker wel tientallen euro’s. Verder is je potje eerder klaar, want de kookduur is korter. Je verliest bij inductie koken namelijk minder warmte. En wat denk je van het schoonmaken van je fornuis?

Kook je op inductie, dan hoef je nooit geen roosters, kiertjes en pitten te schrobben. Je pakt na het koken even een doekje en je plaat is zo schoon, ideaal! Als laatste is een inductiekookplaat ook een stuk veiliger dan bijvoorbeeld een gasfornuis.

Er is geen open vlam. Uiteraard ontstaat er wel hitte en moet je dus wel opletten dat je de inductieplaat na gebruik niet te snel aanraakt.

Conclusie

Zo zie je maar weer dat overstappen op een inductie kookplaat veel voordeliger is. Waar je wel op moet letten is dat je de juiste inductie kookplaat koopt. Er zijn zoveel verschillende producten dat het wel eens voorkomt dat je een miskoop maakt.

Schrijf je eisen even op en kijk waar aan de kookplaat moet voldoen. Op basis daarvan koop je er één die geschikt is voor jou. Wat je ook kunt doen is naar de fysieke winkel gaan om daar naar kookplaten te kijken.

Toon meer

Gastauteur (Ingezonden)

Bovenstaand bericht is van de hand van een gastauteur. Het betreft een aan de redactie ingezonden artikel. De redactie van Regio Noordkop is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit bericht. Meer info via hoofdredactie@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button