Cultuur/NatuurDen Helder

Helderse wethouder Bais plant eerste van 130 nieuwe bomen

Advertentie:

Den Helder – De iepziekte heeft de afgelopen jaren behoorlijk toegeslagen in de regio Noordkop. Iepen met de besmettelijke ziekte worden snel weggehaald, om verdere verspreiding te voorkomen. Doordat de bestrijding veel tijd en geld kostte, is een achterstand ontstaan in het vervangen van de verwijderde bomen. De gemeente Den Helder gaat daar iets aan doen: in december en januari komen er zo’n 130 nieuwe bomen bij en de komende jaren volgen er veel meer. Wethouder Petra Bais plantte op 12 december de eerste boom aan het Boterzwin in Julianadorp.

De wethouder is blij dat begonnen wordt met het inhalen van de achterstand. ”Want bomen zijn heel belangrijk. Ze verbeteren onze leefomgeving. Zo verkleinen ze de kans op wateroverlast na heftige buien, omdat ze veel neerslag vasthouden. En ze verminderen de opwarming van de stad”, aldus Bais.

Het vervangen van de door iepziekte getroffen bomen is mogelijk omdat speciaal hiervoor geld is vrijgemaakt. Het planten van de nieuwe bomen is goed voorbereid. Want vooraf moet duidelijk zijn of de plek waar een boom komt geschikt is om hem 60 jaar oud te laten worden. De boom moet er voldoende water en voedsel hebben en genoeg ruimte om te groeien. Zo moeten er bijvoorbeeld geen kabels en leidingen vlakbij liggen. Daarnaast is de keuze van boomsoorten belangrijk. Niet alle bomen groeien namelijk goed in Den Helder, omdat het er (bijna) altijd waait. De gemeente gaat de komende jaren door met het planten van bomen met een lange toekomstverwachting.

Toon meer

Richard de Graaf

Richard is werkzaam bij Regio Noordkop als weekendredacteur. Hij is bereikbaar via richard@regionoordkop.nl Nieuws voor de omroep? Stuur het naar nieuws@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button