Hollands KroonPolitiek

Rioolheffing stijgt de komende vijftien jaar met 78 procent

Advertentie:

Hollands Kroon – De gemeentelijke rioolheffing gaat vanwege alle benodigde investeringen de komende vijftien jaar bijna verdubbelen. Dat blijkt uit het Programma Stedelijk Water en Riolering van de gemeente Hollands Kroon. Naar verwachting betalen inwoners in 2037 ongeveer 350 euro per jaar. Nu is dat 196 euro per jaar.

De flinke stijging van de kosten wordt vooral veroorzaakt door het aantal grootschalige investeringen dat moet worden gedaan. Daarnaast valt in het rapport van de gemeente te lezen dat er een professionaliseringsslag wordt gemaakt en dat klimaatadaptatie veel kosten met zich mee brengt. Verder verwijst de gemeente naar algemene prijsstijgingen, stijgingen van de lonen, vergroting van het areaal en uitbreiding van werkzaamheden om de doorrekening naar de inwoners te verklaren. De opbrengsten van de rioolheffing mogen maximaal kostendekkend zijn.

Inwoners kunnen daarom een jaarlijkse stijging van 4,2 procent tegemoet zien. In het raadsvoorstel waarover op 15 december wordt besloten schrijft het college dat de jaarlijkse stijging tot en met 2027 geldt en dat er daarna opnieuw wordt gekeken. In het bijbehorende beleidsdocument staat echter iets anders: “Vanaf 2024 moet de heffing wel met 4,2% stijgen gedurende 14 jaar tot een kostendekkend tarief van €347,98 vanaf 2037. Voor de planperiode betekent dit een geleidelijke stijging naar €231,71 in 2027.” De gemeenten in de Noordkop stellen gezamenlijk beleid op voor de investeringen in het riool. De vaststelling van het belastingtarief gaat wel apart.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button