Hollands KroonVideo

Wieringen loopt als rode draad door eerste boek van Piet Kooij (video)

Westerland – De Nicolaaskerk, op bijna het hoogste punt van Westerland, zat zondag stampvol. Niet omdat er een kerkdienst was (die wordt er al tijden niet meer gehouden), maar er was een boekpresentatie van Piet Kooij. Zijn vader was een echte Wieringer en de kerk zat dan ook veel familieleden en kennissen.

Hij heeft een carrière in voornamelijk managementfuncties in de ICT. Daarna is hij zich meer en meer gaan verdiepen in geschiedenis en is zich gaan bekwamen in het beschrijven daarvan. Dat resulteerde in zijn eerste boek, een literaire non-fictie roman.

Het boek heet “Mijn oorlogen” en gaat voor een groot deel over zaken die met Wieringen te maken hebben. Enerzijds omdat het beschrijft hoe de vader van Piet de Zuiderzeewerken en de Tweede Wereldoorlog op Wieringen heeft beleefd, maar ook andere Wieringse familieleden en niet-familieleden spelen een rol.

Bijna burgeroorlog
Een toevallige confrontatie met een bijna burgeroorlog in Pakistan wekt de interesse van Piet Kooij voor het fenomeen oorlogen. Zijn ouders hebben de Tweede Wereldoorlog meegemaakt en zijn vader ook de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog. Waarom praatten ze daar nooit over? Zijn familielid Klaas Kornelis Kooij heeft de stormvloed van 1825 als oorlog ervaren, ontwierp een plan om deze oorlog te winnen maar Cornelis Lely is met de eer gaan strijken.

Piet herbeleeft al die oorlogen en vraagt zich af hoe hij als pacifist tankchauffeur kon worden tijdens de Koude Oorlog. Tenslotte kijkt hij vanuit dit perspectief naar de huidige en toekomstige oorlogen. Het boek wordt uitgegeven door Boekscout en kost € 20,50. Mijn oorlogen is verder verkrijgbaar bij onder andere de uitgever, de Wieringer boekhandel en uiteraard online.

Toon meer

Cor Lont

Dit bericht is geplaatst door Cor Lont. Ik ben al vele jaren op vrijwillige basis werkzaam bij de omroep. Mijn taak is het schrijven van allerlei artikelen en het maken van korte videoreportages. Ik ben bereikbaar via cor@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button