Overige

Cursus sterrenkunde bij Zenit

Advertentie:

Den Helder – Bij Zenit Den Helder start 5 februari een cursus Eenvoudige Sterrenkunde. In acht avonden wordt de basis van de sterrenkunde aangeleerd.

De cursus wordt gegeven door leden van de Sterrenkundige Vereniging Zenit (Paul van der Wal en Harold Plooijer) op de Cees Buining Sterrenwacht te Julianadorp. De cursus bestaat uit zeven theorielessen en een praktijkles, waarbij met een grote telescoop een aantal interessante hemelobjecten geobserveerd worden. De cursus sterrenkunde is geschikt voor iedereen, voorkennis is niet vereist en is ook geschikt voor kinderen vanaf ongeveer twaalf jaar.

Kennis over het heelal wordt in rap tempo uitgebreid door de missies naar andere hemellichamen en door de ontwikkeling en inzet van zeer fijngevoelige meetapparatuur. De stroom van nieuwe resultaten wordt vaak breed uitgemeten in de media, zoals de ontdekking van planeten bij andere sterren, de ontdekking van zwarte gaten in ons melkwegstelsel, nieuwe bevindingen over de uitdijing van het heelal en over de levensloop van sterren, de betekenis van de zonneactiviteit voor het klimaat op aarde, de speculaties over het bestaan van leven op andere planeten.

Onderwerpen
De cursus sterrenkunde biedt een basis om deze berichtgeving in het brede perspectief van de moderne sterrenkunde te plaatsen. Tevens wil de cursus bereiken dat de deelnemers een fascinatie zullen ontwikkelen voor de schoonheid en grootsheid van het heelal. Een breed scala van onderwerpen zal de revue passeren, aan bod komen: tijd en oriëntatie, afstanden in het heelal, zon en sterren, kosmologie, het zonnestelsel, maan en kometen, waarnemen en instrumenten, kijkavond. Daarnaast worden de deelnemers wegwijs gemaakt op internet waar zeer veel interessante en actuele informatie is te vinden op sterrenkundig gebied.

Data: woensdag 5, 12 en 26 februari, 4, 11, 18 en 25 maart en 1 april.
Tijd: 19.30 – 21.30 uur met uitloop tot 21.45 uur.
Plaats: Cees Buining Sterrenwacht, Perenhout 12 Julianadorp
Kosten: € 79,- inclusief cursusmateriaal en koffie/thee tijdens de cursusavonden.
Aanmelden: uiterlijk 17 januari 2020 per email aan secretaris@sterrenwachtdenhelder.nl
Aanmeldingen worden behandeld op volgorde van binnenkomst. Er is plaats voor maximaal 12 cursisten.
Te late aanmeldingen komen op de reservelijst voor een volgende cursus.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button