Den HelderVideo

Ademen dankzij schone lucht in Den Helder (video)

Den Helder – Volgens het Longfonds denken tienduizenden longpatiënten er aan om te verhuizen naar een gebied met schonere lucht. Ze hebben te veel last van alle luchtverontreiniging. De 29-jarige José Thomas ging ze alvast voor. Zij kon letterlijk en figuurlijk op adem komen in Den Helder.

“Ik was 17 toen ik erg begon te hoesten”, vertelt José Thomas op de dijk bij Huisduinen, “Ze dachten toen eerst aan kinkhoest, omdat het hoesten, maar niet over ging. Via de huisarts ben ik uiteindelijk bij de longarts beland en toen bleek het astma te zijn. En hoe het kon? Er werd in de buurt wel een fabriek gesloopt, misschien is dat de piek geweest, je weet het niet”

José woont op dat moment met haar ouders en zus in Woerden. Zus Marion blijkt ook astma te hebben. De twee gaan al snel achteruit, vertelt José. “Ze dachten ‘even een pufje en dan gaat het wel weer’. Maar dat bleek bij ons niet te werken. Daarna moeten we al snel aan de antibiotica, omdat we longontsteking hadden en toen ook nog aan de prednison. En daar kwamen we niet meer van af.”
Kwaliteit van leven

De astma belemmert de zussen in hun leven. “We woonden toen nog dicht bij de stad en als ik daar heen wilde lopen, dan was ik na de eerste winkel klaar. Dan was ik zo moe en geprikkeld van de sigarettenlucht en parfums. We hadden toen eigenlijk geen kwaliteit van leven”, legt ze uit. “Op een gegeven moment is zelfs de opleiding tot doktersassistent stil komen te liggen omdat we naar Davos in Zwitserland moesten om te revalideren. Het was best wel heel heftig.”

Lees het hele verhaal bij mediapartner NH.

Toon meer

NH Nieuws

De bron van bovenstaand bericht is NHNieuws, de provinciale omroep voor Noord-Holland. Zij is mediapartner van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button