Hollands Kroon

Verzetsheld Marten Snoodijk krijgt eigen straatnaam

Advertentie:

Hippolytushoef – Marten Snoodijk, verzetsheld uit de Tweede Wereldoorlog, krijgt een eigen straatnaam op de plaats waar vroeger het gemeentehuis van Wieringen heeft gestaan. Er is besloten dit het Marten Snoodijkhof te noemen. Op deze plaats worden 19 woningen gerealiseerd.

Marten Pieter Snoodijk (17/03/1914 – 25/04/1945) is een verzetsheld uit de Tweede Wereldoorlog. Hij verwijderde springstoffen onder de brug in Van Ewijcksluis en verving deze door schijndynamiet.

Toen de Duitsers bijna aan het eind van de oorlog, op 17 april 1945, de Wieringermeer onder water zetten, verliet Marten zijn schuilplaats om een boer te helpen die vluchtte voor het water en werd verraden en opgepakt. Op de weg tussen de brug van Van Ewijcksluis en De Kooy werd hij lafhartig in de rug doodgeschoten en in een gat langs de weg gedumpt.

Marten Snoodijk is onder grote belangstelling op 2 augustus 1945 herbegraven op de begraafplaats Zandburen bij Hippolytushoef.

Toon meer

Cor Lont

Dit bericht is geplaatst door Cor Lont. Ik ben al vele jaren op vrijwillige basis werkzaam bij de omroep. Mijn taak is het schrijven van allerlei artikelen en het maken van korte videoreportages. Ik ben bereikbaar via cor@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button