Kop van Noord-Holland

Zestien burgemeesters sturen brandbrief

Kop van Noord-Holland – Lege winkelstraten en weinig klandizie zorgen voor steeds groter wordende zorgen om ondernemers. En ook om hun inwoners, die belangrijke sociale activiteiten steeds merkbaarder missen. Burgemeesters van zestien gemeenten sturen daarom gezamenlijk een brandbrief naar het nieuwe kabinet: de huidige coronamaatregelen werken volgens hen niet meer veel langer.

De burgemeesters hebben het statement opgesteld naar aanleiding van gesprekken met ondernemers, winkeliers, horeca en inwoners. Ze merken dat de zorgen over de gevolgen van de coronamaatregelen onder de mensen toenemen.

“Covid is meer dan een gezondheidscrisis alleen geworden”, staat in de brief. “De maatschappelijke impact van het virus en de maatregelen wordt op dit moment enorm gevoeld. Het draagvlak neemt af, onbegrip en boosheid nemen toe.” Volgens de burgemeesters is er ‘grote behoefte aan perspectief’. “Wij, de zestien burgemeesters van Noord-Holland Noord, pleiten daarom voor meer gereguleerde mogelijkheden en perspectief.”

Schade
“Onze inwoners missen het theater, uit eten, de bioscoop, het winkelen, hun sport of andere sociale bezigheden. Dat geldt voor onze jongeren in het bijzonder”, aldus de ondertekenaars. “Winkeliers en (horeca)ondernemers staat het water aan de lippen. De economische en emotionele schade is groot. Het ontbreken van perspectief, het steeds weer teruggeworpen worden, weegt zwaar.”

De zestien burgemeesters vragen het kabinet om rekening te houden met de gemoedstoestand van hun inwoners en ondernemers. “Betrek het maatschappelijk beeld bij de maatregelen. Wij als burgemeesters van Noord-Holland Noord merken het dagelijks.”

Perspectief
Ze voegen hieraan toe dat ze draagvlak nodig hebben ‘vanuit een bredere invalshoek dan de gezondheidscrisis alleen’. “Bied perspectief, voor een ieder. En zeker ook voor de detailhandel, de kleinere winkels, die het zo lastig hebben in de afgelopen tijd.” De burgemeesters laten weten ervoor te pleiten dat ‘bij nieuw te nemen besluiten’ het sociale leven veilig en gereguleerd mogelijk wordt. Ook hopen ze op voldoende financiële steun voor ondernemers die getroffen zijn door de lockdown.

Deze gemeenten hebben de brief ondertekend:
Alkmaar – Anja Schouten
Koggenland – Monique Bonsen-Lemmers
Schagen – Marjan van Kampen-Nouwen
Enkhuizen – Eduard van Zuijlen
Medemblik – Frank Streng
Hoorn – Jan Nieuwenburg
Den Helder – Jan de Boer
Drechterland – Michiel Pijl
Texel – Michiel Uitdehaag
Bergen – Lars Voskuil
Stede Broec – Ronald Wortelboer
Castricum Toon Mans
Dijk en Waard – Peter Rehwinkel
Heiloo -Mascha ten Bruggencate
Hollands Kroon – Rian van Dam
Opmeer – Gerard van den Hengel

Toon meer

NH Nieuws

De bron van bovenstaand bericht is NHNieuws, de provinciale omroep voor Noord-Holland. Zij is mediapartner van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

1 reactie

Back to top button
%d bloggers liken dit: