Cultuur/NatuurHollands KroonPolitiek

Zorgen over door gemeente verkochte vervuilde grond op de Schelphorst in Wieringerwerf, Omgevingsdienst moet handhaven

Advertentie:

Wieringerwerf – Jeffrey Leever van de fractie Onafhankelijk Hollands Kroon (OHK) heeft politieke vragen aan het college B&W gesteld over zwaar verontreinigende grond op de Schelphorst te Wieringerwerf, die de gemeente recent verkocht heeft aan twee bedrijven. Ook het grondwater blijkt vervuild te zijn. De bouw is reeds gestart en volgens Leever lijkt het erop dat de nieuwe eigenaren en de omliggende bedrijven niet op de hoogte zijn van de vervuiling. De Omgevingsdienst bevestigt dat er graafwerkzaamheden hebben plaatsgevonden die niet zijn toegestaan.

De grond is in 2016 al gesaneerd, maar daarbij is een groot deel verontreinigde grond achtergebleven. Er is toen 2150 kubieke meter grond afgegraven en afgevoerd. Het restant van de verontreinigde grond die is achtergebleven is op 1 meter diepte afgedekt met een signaleringsdoek en vervolgens met een laag aarde bedekt, een zogenoemde ‘leeflaag’. Uit het rapport dat toen is opgesteld door de RUD blijkt tevens dat er polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s) in het grondwater aanwezig zijn. OHK vreest dat deze vervuiling inmiddels verplaatst is naar de grond onder de omliggende bedrijven, waardoor zij ook problemen zullen ondervinden bij de eventuele verkoop van hun bedrijf. Ook de grond die nu door de nieuwe eigenaren wordt opgegraven en afgevoerd is een probleem: Waar gaat deze verontreinigde grond heen?

Wethouder Theo Meskers bij de verkoop aan het bedrijf Voets.

Omgevingsdienst moet handhaven
Leever vraagt zich sterk af of de nieuwe eigenaren wel op de hoogte zijn gebracht van de vervuiling. “Ze zijn al begonnen met graafwerkzaamheden en ogenschijnlijk ook dieper dan een meter.” Daarom wil hij van het college weten of zij geïnformeerd zijn en of er een milieueffectrapportage is overhandigd. Het raadslid is over de situatie getipt door een ander bedrijf op Robbenplaat. Na navraag bij de bevoegde instanties gaan bij Leever al helemaal alle alarmbellen rinkelen: De Omgevingsdienst was niet op de hoogte van het feit dat er al verbouwd werd op het braakliggende terrein en geeft in een reactie van vragen door Leever aan dat de eigenaar van de grond inderdaad reeds is begonnen met graven, echter alleen in de leeflaag. Er is dus geen vervuilde grond opgegraven. Desalniettemin geldt er een meldingsplicht voor deze graafwerkzaamheden. De eigenaar van de grond heeft echter aan de Omgevingsdienst laten weten dat de graafwerkzaamheden in orde waren volgens de gemeente. De eigenaar krijgt dan ook een bevindingenbrief van de Omgevingsdienst.

De gemeente laat in een reactie weten dat de grond inderdaad vervuild is, maar dat dit bekend is bij de ondernemers die de grond hebben gekocht. “De bovenste laag van de grond van 1 meter diep is ‘schoon’. In deze laag mogen de bedrijven na melding bij de Omgevingsdienst graven. Of er is gegraven zonder vooraf melding bij de Omgevingsdienst te doen, is bij de gemeente niet bekend”, aldus woordvoerder Biddy Buijs.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button