Den HelderHollands Kroon

Startersleningen veel gebruikt door mensen van buiten Hollands Kroon

Advertentie:

Hollands Kroon – De gemeente Hollands Kroon heeft in 2022 ruim 7 ton aan startersleningen verdeeld over 22 jonge woningkopers. In een memo van het college aan de raad valt te lezen dat het geld gebruikt is voor de aankoop van huizen over de gehele gemeente. De meeste woningen werden gekocht in Middenmeer (6) en zelfs in Kreileroord werd gebruik gemaakt van de lening. In slechts 8 gevallen woonde de leningnemers al in Hollands Kroon.

De gemeenteraad van Hollands Kroon stelde in eerste instantie slechts €350.000,- beschikbaar voor de startersleningen. Dat zou, gezien de voorwaarden en het maximale leenbedrag, ongeveer genoeg moeten zijn voor een tiental leningen. Echter, omdat eerdere geldverstrekkingen van voor de gemeentelijke fusie inmiddels waren afgelost was er genoeg geld om meer dan het dubbele aantal starters te helpen. In oktober was het potje wel helemaal op. Voor 2023 is er daarom opnieuw een bedrag gereserveerd. 14 van de 22 leningen gingen naar mensen die verhuisden naar Hollands Kroon en dus hiervoor elders gevestigd waren.

Gemiddeld kochten de gebruikers met de lening een woning van €235.000,-. De goedkoopste woning werd aangekocht in Middenmeer, voor een bedrag van €165.000,-. De duurste stond in Anna Paulowna, die was €270.000,-. Het gemiddelde leenbedrag bedroeg €32.027,-. De maximale woningwaarde voor de starterslening is in Hollands Kroon gekoppeld aan de NHG-grens. Die stijgt in 2023, waardoor de lening dit jaar gebruikt kan worden voor woningen van ruim 3 ton. De 22 starters is gevraagd hoe zij het proces rondom de lening hebben ervaren. Slechts 2 aanvragers hebben de gestuurde enquête ingevuld waaruit blijkt dat zij beide tevreden zijn over het aanvraagproces.

Den Helder
In Den Helder zijn de startersleningen ook populair. In 2021 werden er maar liefst 40 verstrekt en in november stond de teller voor 2022 op 24, met nog 10 aanvragen in behandeling. Het college stelt de raad voor nog eens een miljoen euro bij het potje te doen. Dat voorstel werd op woensdag 11 januari besproken in de raadscommissie. Hoewel iedereen het voorstel steunt waren er ook kritische opmerkingen. Zo stelde Sjoerd Oudijk van Behoorlijk Bestuur dat het zorgt voor prijsopdrijving. Het bouwen van voldoende woningen vindt hij de enige manier om starters echt te helpen. GroenLinkser Koos van Beveren vroeg zich af of starters zich op deze manier niet te diep in de schulden steken.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button