Cultuur/NatuurDen HelderNoord-Holland

Eerste grutto’s al in Noord-Holland gesignaleerd

Noord-Holland – Dit jaar zij de eerste grutto’s alweer gezien in Noord-Holland. Ze zijn extra vroeg door de zachte winter.

Uitgeput strijken ze neer na een lange tocht vanuit Zuid-Europa of Afrika. Ze komen naar Noord-Holland om uit te rusten en op krachten te komen. Voor vogelliefhebbers is het genieten, want de vogels zijn in dit gebieden nog volop te zien én te horen. Dat kan over een paar jaar heel anders zijn, want de grutto dreigt uit te sterven. Ieder jaar daalt het aantal gruttoparen gemiddeld met 5%. Natuurbeheerders, vrijwilligers en agrariërs doen er alles aan om dat te voorkomen met allerlei beschermingsmaatregelen.

Ieder jaar strijken duizenden grutto’s neer op het Landje van Geijsel bij Ouderkerk aan de Amstel en bij Fort bij Krommeniedijk. Deze gebieden zijn hele belangrijke verzamelplekken voor grutto’s in Noordwest-Europa. Hier kan iedereen zien hoe de grutto’s zich vol eten en uitrusten om vervolgens door te vliegen naar hun broedgebied. Voordat de weidevogels komen zet Landschap Noord-Holland de gebieden onder een laagje water.

Te weinig kuikens vliegen uit
De achteruitgang van de grutto heeft vooral te maken met het feit dat veel jonge grutto’s, door gebrek aan voedsel en ruimte, niet groot worden. Bloemrijke weilanden vol insecten en wormen hebben plaats gemaakt voor intensieve landbouw, woningen en wegen. De weiden die zijn overgebleven, zijn verdroogd en de koeien en maaimachines verschijnen steeds vroeger in het voorjaar.

Toon meer

Babette van Tongeren

Dit bericht is geplaatst door Babette van Tongeren. Zij is stagiair bij Regio Noordkop en volgt de opleiding mediaredactiemedewerker op het Mediacollege in Amsterdam. Babette richt zich tijdens haar stage op redactiewerk, filmen en editen. Ze is bereikbaar via babette@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button