Regio NoordkopZakelijk

Tweede editie van het cybercrime event opent ogen van ruim 700 bezoekers

Den Helder – Meer dan 700 Rabobank klanten waren in de avond van woensdag 12 februari aanwezig bij de tweede editie van het cybercrime event in theater de Kampanje. 

Vorige week trapte Rabobank af op Texel met een opkomst van ruim 300 bezoekers. Rabobank organiseerde deze bijeenkomsten om een stukje bewustwording te creëren over de snelst groeiende vorm van misdaad, namelijk cybercriminaliteit.

Directievoorzitter Harry Nieuwenhuizen van Rabobank Kop van Noord-Holland, begon het event met de vraag aan iedereen: “Hebben jullie de deur van je woning goed op slot gedaan voordat jullie zojuist in de auto stapten?”. De zaal knikte instemmend. Toen hij vroeg: “Hebben jullie ook aan je digitale deuren gedacht?”, ontstond al direct een aarzeling in de zaal. “Er heerst een hoop onwetendheid bij internetgebruikers over de online gevaren en hoe deze ontstaan. We merken dat de misdaad zich in rap tempo verplaatst van woninginbraken naar online hacking”, aldus Harry Nieuwenhuizen.

René de Visser en Werner van Dongen, beiden zijn ze werknemers van Rabobank Kop van Noord-Holland, namen de zaal mee in de meest voorkomende fraudes binnen de bank. De cybercrime gevallen, die Werner bijna dagelijks in de bankhal tegenkomt, zijn herkenbaar voor vele bezoekers. Allemaal hebben we wel eens een phising e-mail ontvangen die niet van echt te onderscheiden is.

Misdaadjournaliste Maria Genova sloot de avond af met een interessant en interactief programma. Zo leerde zij de zaal wat een sterk wachtwoord is, waar je op moet letten bij een phishing e-mail en hoe cybercriminelen te werk gaan.”Vraag uw kinderen of kleinkinderen eens of zij weten wat een katvanger is. Negen op de tien kinderen heeft geen idee, echt niet. Laat staan dat zij weten dat zij als katvanger een strafbaar feit plegen”, aldus Genova. Aan haar zijde liet hacker Sonja Groenendijk zien hoe hackers in de praktijk te werk gaan.

Bij vragen is er een mogelijkheid contact op te nemen met Jazz Riet van Rabobank Kop van Noord-Holland, tel. +31 223671300 of mail communicatie.kvnh@rabobank.nl.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button