Maritiem

Maritieme gevechtshelikopters trainen amfibischeoperaties tijdens oefening ‘Guardian Defender’

Advertentie:

Kop van Noord-Holland – NH90 maritieme gevechtshelikopters van Maritiem Vliegkamp de Kooy (MVKK) voeren van maandag 22 januari tot en met vrijdag 2 februari een tactische oefening uit. De training vindt plaats in Noord- en Midden-Nederland.

Helikopterbemanningen en ondersteunend personeel trainen deze periode in zogeheten amfibische operaties met de NH90’s. Tijdens deze oefening trainen de bemanningen tactische vliegbewegingen dichtbij de grond, om zo buiten gesimuleerde dreiging van verschillende luchtafweersystemen te blijven.

De helikopters vertrekken tijdens deze oefening dagelijks vanaf Maritiem Vliegkamp de Kooy (Den Helder), waarna zij op lage hoogte richting het oefengebied vliegen. In laagvlieggebieden GLV2 Midden-Drenthe, GLV3 West-Drenthe, GLV4 Eder- en Ginkelse Heide en GLV7 Veluwe/Randmeren voeren zij verschillende scenario’s uit. Ook wordt er bij militair oefengebied Marnewaard gevlogen. De helikopters keren dagelijks terug naar Maritiem Vliegkamp de Kooy.

Vliegtijden

  • Maandag 22 januari 2024 tussen 13:00 en 20:30 uur lokale tijd;
  • Dinsdag 23 januari 2024 tussen 13:00 en 20:00 uur lokale tijd;
  • Woensdag 24 januari 2024 tussen 13:00 en 20:00 uur lokale tijd;
  • Vrijdag 26 januari 2024 tussen 10:00 en 13:00 uur lokale tijd.

Defensie bereidt militaire oefeningen graag zorgvuldig voor, zo ook militaire vluchten. Essentieel voor alle vliegende eenheden, maar ook voor de omgevingen waarin Defensie oefent. Vliegbewegingen spreiden ze zoveel als mogelijk over de diverse oefengebieden in Nederland. Alle laagvliegroutes- en gebieden van defensie zijn terug te vinden op de website van Defensie.

Vliegbewegingen
Daarnaast neemt Defensie deel aan oefeningen in het buitenland om het geluid te exporteren om zo de overlast voor de leefomgevingen te verminderen. Operationele maar ook klimatologische omstandigheden kunnen er voor zorgen dat oefeningen anders verlopen dan vooraf aangekondigd. Defensie realiseert zich dat vliegbewegingen hinder kunnen opleveren. Op de Defensie website kan dit gemeld worden via het online klachtenformulier. Op de website van Defensie staat meer informatie over vliegbewegingen en oefeningen.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

3 reacties

  1. Goed dat jullie dit nu aangeven. Maar kan er ook iemand zeggen wat dat mega zware geluid in de lucht is de laatste tijd? Lijkt soms wel of er een vliegtuig op mijn dak landt. Kijk in de lucht, maar niets te zien. Echter het geluid is zo zwaar. dat is geen helikopter of straaljager. En altijd als het donker is .

Wellicht ook interessant

Back to top button