Den HelderPolitiek

Hendrik Boland teleurgesteld: “Geworven voor een portefeuille die er niet komt”

Advertentie:

Den Helder – Hendrik Boland wordt definitief geen wethouder in Den Helder. Dat laat hij desgevraagd weten. Boland is teleurgesteld over de gang van zaken, maar wijst niet met vingers: Volgens de beroepsbestuurder is hij benaderd voor een andere portefeuille dan hem uiteindelijk is aangeboden en heeft hij daarom ‘nee’ gezegd.

Na het vertrek van wethouder Chris de Koning kwam de havenportefeuille vrij. Boland, met zijn uitgebreide bestuurlijke achtergrond en binnen het maritieme leven, was voor D66 de beoogde opvolger. Vanavond, maandag 13 februari, zou hij beëdigd worden als wethouder. Tenminste, zo viel te lezen op de agenda van de gemeenteraad. Nog voor het weekend lieten ingewijden aan Regio Noordkop weten dat de beëdiging niet door zou gaan. D66 fractievoorzitter Jildau Meijer bevestigde dat en gaf aan dat er nog geen consensus zou zijn over de portefeuilleverdeling. Zowel Meijer als Boland geven nu aan dat laatstgenoemde definitief afziet van het wethouderschap.

Uiteindelijk is het Boland zelf geweest die zich heeft teruggetrokken als wethouderskandidaat. Over het waarom kan hij duidelijk zijn: “Dat is een kwestie van smaak en ervaring. Uit overleg met de coalitie kwam een voorstel voor een takenpakket dat anders was dan degene waarvoor ik ben benaderd. Ik ben geworven voor een portefeuille die er niet komt en waarvoor ik niet in gesprek ben gegaan.” Boland voelde niks voor de portefeuille die hem werd aangeboden: “In alle gemeenten waar ik als wethouder heb gewerkt heb ik me beziggehouden in de richting van ruimtelijke ordening. Niet met het sociaal domein of iets dergelijks. Waarom zou ik dat gaan doen, als er anderen zijn die daar zeer kundig in zijn?”

Geen vingers wijzen
Ergens is er in de communicatie iets misgegaan. Want, hoe kan het dat een wethouder slechts enkele dagen voor zijn beoogde aanstelling te horen krijgt dat hij een andere portefeuille krijgt dan vooraf besproken? Of de fout bij D66 ligt, of bij de andere coalitiepartijen, of weer ergens anders, daarover doet Boland geen uitspraken. Wel is hij teleurgesteld: “Het is erg jammer. Alles wat ik zou zeggen over een eventuele schuldige zou filosoferen zijn. Voor nu is het gedaan, al is in de politiek nooit iets definitief.” Boland hoopt dat de Helderse coalitie samen tot een goede oplossing komt. Voor hemzelf eindigt het Helderse avontuur hier. Meijer laat weten dat D66 zoekt naar een nieuwe kandidaat.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

6 reacties

 1. Welkom in de Helderse politieke arena . De piste van het wintercircus is er niks bij.

 2. We hoeven niet te filosoferen waarom hij niet de portefeuille krijgt waar hij voor is gevraagd. Want het gaat hier om een bewuste actie van een aantal bestaande wethouders en coalitiepartijen.

  Hendrik Boland is een gevaar voor de huidige Wethouders en Burgemeester. Door zijn ervaring zal de rest van het College meteen door de mand vallen als ondeskundig en zoals we bij defensie zouden zeggen; Ongeschikt!
  Dat is de reden dat de coalitiepartijen Hendrik Boland niet willen als wethouder.

  Daarnaast mag er geen “buitenstaander” kijken naar het Havendossier, waar heel veel mis is. En er activiteiten plaatsvinden die niet bij een gemeentelijk bedrijf mogen plaatsvinden. Dat is ook de reden dat er nu aandeelhouders voor de haven worden gezocht, nietzijnde de gemeente.

  Dit is wat er speelt, maar waar de coalitieleden niet over durven te praten. De partijtop van de partijen beslissen, en het stemvee moet met plakband op de mond volgen.

 3. De man mag blij zijn dat het niet doorgaat!! Hij is de dans ontsprongen. Enige eer of werktevredenheid (job satisfaction) is er in de Helderse politiek niet te behalen als buitenstaander. Ik denk dat het eerder een smet op zijn carrière zou zijn geworden.

  1. Deze reactie van @Jantje is begrijpelijk. Maar het had ook een hele mooie afsluiting kunnen zijn van zijn carrière, als hij met zijn kennis Den Helder vooruit had geholpen. En het zooitje ongeregeld eindelijk eens op hun plaats hadden gezet.

   Het is namelijk weer een herhaling, waarbij weer een wethouders kandidaat uit eindelijk niet wordt geïnstalleerd omdat hij/zij de kennis en kunde had om van onze gemeente weer een fatsoenlijke gemeente te maken.

   Mogelijk dat u ook de beschamende raadsvergadering van vanavond heeft bekeken. Waarbij de oppositiepartijen ook in slaap gedommeld zijn. De gloednieuwe fractievoorzitter van D66 werd alleen de vraag gesteld, waarom de communicatie zo slecht is geweest.

   De oppositie had moeten vragen, waarom het D66 niet gelukt was de portefeuille te behouden, zoals was afgesproken in het coalitieakkoord. Tevens had de oppositie in het openbaar aan alle andere coalitiepartijen moeten vragen waarom D66 de portefeuille binnen de coalitie niet mocht behouden.

   Want het is erg vreemd te noemen dat Wethouder Pieter Kos, het havendossier niet wil teruggeven aan een D66 wethouder. Zoals dat in het coalitieakkoord is omschreven. Die uitleg zal er dus niet komen, waardoor de inwoners van Den Helder nooit zullen weten, wat er voor buitenstaanders geheim moet blijven, in dat Havendossier.

   1. Het moge duidelijk zijn dat Kos zich steeds meer vrijheden permitteert: eerst een vergadering onderbreken omdat hij wil roken, en zich nu tegen de afspraken in een portefeuille toe-eigenen omdat hij kennelijk toe is aan een nieuwe uitdaging en zich daarbij weinig gelegen laat aan de belangen van een coalitiepartner als D66. En ik vermoed ook dat hij het als volgt verkoopt: ‘de Helderse haven is een lastig dossier en ik heb me de afgelopen maanden goed ingewerkt, dus het zou niet goed zijn voor de gemeente om het een ander te laten doen’.
    Bovendien, zal hij laten doorschemeren, ben ik een communicatiestrateeg, die in staat is om veel woorden te gebruiken, zonder daadwerkelijk iets te zeggen, zodat ik de raad in slaap kan sussen. En in geval van nood, zal hij verder opmerken, kan ik voor een vrolijke noot zorgen door een vergadering te onderbreken om buiten een rokertje op te steken. Gegarandeerd heb ik dan de lachers op mijn hand en is de kou uit de lucht….

Wellicht ook interessant

Back to top button