Den HelderPolitiek

Hogere opkomst waterschapsverkiezingen verwacht dan in 2019

Noord-Holland – Uit onderzoek blijkt dat de opkomst van de waterschapsverkiezingen op 15 maart hoger kan uitvallen dan vier jaar geleden. 57% zegt namelijk te gaan stemmen. In 2019 was de opkomst bij de waterschapsverkiezingen voor Hollands Noorderkwartier nog 52%.

Het onderzoek, dat onderzoeksbureau MarketResponse in opdracht van Hoogheemraadschap Holland Noorderkwartier heeft uitgevoerd, geeft verder aan dat minder dan 1 op de 5 kiesgerechtigden weet op welke partij hij/zij gaat stemmen. Verder blijkt dat veel inwoners ervan zijn overtuigd dat de Waterschapsverkiezingen bijdragen aan de toekomst van ons water en dat het belangrijk is om te stemmen.

Dijkgraaf Remco Bosma: “Water doet er toe. Zeker nu. We staan midden in de samenleving. En voor uitdagende keuzes. Hoe gaan we om met de gevolgen van extreem weer, hoe zorgen we ervoor dat water goed wordt meegenomen in al die plannen rondom bijvoorbeeld woningbouw en hoe houden we het zuiveren en zorgen voor schoon water betaalbaar. Dat maakt de toekomst van ons water, de verkiezingen en het belang van stemmen actueler dan ooit.”

Omgaan met gevolgen van extreem weer
Extreem weer komt steeds vaker voor en ondanks de zorgen hierom, heeft iets minder dan de helft van de Nederlanders voorbereidingen getroffen tegen extreem weer (48%). Gevraagd naar de voorkeuren die mensen hebben voor hoe we met de gevolgen van extreem weer moeten omgaan, blijkt dat iets meer dan de helft een voorkeur te hebben voor het vrijhouden van ruimte voor water (57%) ten opzichte van het bouwen van hogere dijken (43%). Dat een overgrote meerderheid duidelijke voorkeur heeft voor het investeren in oplossingen (93%) ten opzichte van het repareren van de schade achteraf (7%). En dat de meningen over het betalen van evenveel belasting (53%) t.o.v. het belonen van mensen die meer water opvangen (47%) dichter bij elkaar liggen.

Woningbouw is een actueel onderwerp. De waterschappen willen dat er bij nieuwe bouwplannen rekening wordt gehouden met de risico’s van wateroverlast en droogte. Drie op de vier inwoners heeft de voorkeur dat water (77%) in plaats van onze huizen (23%) hiervoor meer bepalend is. Twee op de drie inwoners geeft de voorkeur voor veiligheid langs de dijk (66%) ten opzichte van recreatie langs de dijk (34%). En het overgrote deel heeft een duidelijke voorkeur voor het ruimte geven aan planten en dieren (91%) ten opzichte van het ruimte geven aan recreatie (9%).

Zuivering van rioolwater en zorg voor schoon water
Hoe meer afval mensen in het water gooien of doorspoelen, hoe meer werk het kost voor de waterschappen om het water te zuiveren. Meer dan driekwart heeft een duidelijke voorkeur voor bewust omgaan met wat we door de gootsteen spoelen (81%) ten opzichte van het investeren van belastingengeld in zuiveringen (19%).

Onafhankelijk onderzoeksbureau MarketResponse heeft in januari 2023 opdracht van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier een representatief onderzoek uitgevoerd onder (533) inwoners van 18 jaar en ouder uit het beheergebied.

Kiezersfestival
Op 15 maart 2023 zijn de waterschapsverkiezingen. Een recordaantal van 16 partijen doet mee in het Hollands Noorderkwartier. Tijdens het Kiezersfestival op 8 maart kunnen inwoners hierover in een festivalachtige ambiance in gesprek gaan met partijen. De partijen gaan ook met elkaar in debat. Aanmelden kan via de website van Hollands Noorderkwartier.

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

Back to top button