
Anna Paulowna – De gemeente Hollands Kroon heeft een forse fout gemaakt bij het afsluiten van een contract met zorgorganisatie Incluzio. In plaats van een overeenkomst voor vijf jaar, zoals de gemeenteraad had besloten, is er een contract getekend voor zes jaar. Dit blijkt uit een raadsinformatiebrief van wethouder Mary van Gent waarin het college haar verontschuldigingen aanbiedt aan de gemeenteraad. De fout roept vragen op over de zorgvuldigheid van het bestuur en de gevolgen voor de jeugdzorg in de regio.
In oktober 2021 stemde de gemeenteraad in met een inkoopstrategie voor jeugdzorg van vijf jaar, te weten van 1 januari 2022 tot 1 januari 2027. Toch tekende het college een contract met Incluzio dat tot 31 december 2027 loopt, waardoor de overeenkomst een jaar langer duurt dan bedoeld. Ook heeft Incluzio met onderaannemers contracten afgesloten voor zes jaar. De wethouder biedt excuses aan voor de verwarring die dit heeft veroorzaakt, maar de vraag blijft hoe deze fout heeft kunnen gebeuren.
Het college stelt twee oplossingen voor. Of de inkoopstrategie aanpassen aan de zesjarige looptijd van het contract of het contract inkorten naar vijf jaar, zoals de raad oorspronkelijk besloot
Juridische problemen en financiële risico’s
Het college adviseert om voor de eerste optie te kiezen. Als het contract wordt ingekort, kan dit leiden tot onderbrekingen in de jeugdzorg, juridische problemen en financiële risico’s. Incluzio zou de gemeente zelfs aansprakelijk kunnen stellen voor de gevolgen. Volgens de wethouder is het daarom beter om de inkoopstrategie aan te passen aan het huidige contract.
Regionale samenwerking
De fout komt op een gevoelig moment. De gemeente werkt samen met andere gemeenten aan een nieuwe regionale aanpak voor jeugdzorg, zoals vastgelegd in de Regiovisie Sociaal Domein. Het ministerie van Volksgezondheid (VWS) wil dat regio’s meer samenwerken om de kwaliteit en beschikbaarheid van (hoog)specialistische jeugdzorg te verbeteren. Dit vraagt om zorgvuldige planning en afstemming.
Het college stelt voor om de aanpassing van de inkoopstrategie op te nemen in de Kadernota 2026. Dit zou de gemeente de tijd geven om de regionale samenwerking verder uit te werken en een nieuwe aanbesteding voor te bereiden.
Gemeenteraad pas na drie jaar geïnformeerd
De fout roept wel een aantal vragen op over de werkwijze van de zelfsturende organisatie in Hollands Kroon. Hoe kon een belangrijke beslissing, zoals de looptijd van een contract, verkeerd gaan? En waarom werd dit pas drie jaar later ontdekt voordat het college de gemeenteraad kon informeren? De gemeenteraad moet uiteindelijk bij de kadernota 2026 beslissen of zij akkoord gaat met het voorstel van het college.