GR2022DH

Bernard Fritzsche bedankt alsnog voor de eer

Trekt zich terug als voorzitter van het stembureau

Den Helder – Bernard Fritzsche heeft zich zondag teruggetrokken als voorzitter van een stembureau tijdens de verkiezingen voor de gemeenteraad, komende week. Hij doet dit na een paar dagen van ophef, toen bleek dat hij als kandidaat-raadslid wel een rol op het stembureau mocht vervullen, terwijl anderen door de gemeente waren verboden hetzelfde te doen.

In een verklaring schrijft Fritzsche:
“Alhoewel bij de benoeming van leden van het stembureau ‘fouten’ zijn gemaakt, blijft mijn benoeming als voorzitter van een stembureau nog steeds wettelijk geoorloofd. Er bestaat geen wet die aangeeft dat raadsleden danwel kandidaatsraadsleden geen lid zouden mogen zijn van een stembureau. Dat is naast organisatorische overwegingen een belangrijke reden geweest waarvoor mijn benoeming in stand is gebleven.”

“In de media heeft het in stand laten van mijn benoeming geleid tot walgelijke reacties van vermeende rechtsongelijkheid tot aan vergelijkingen met Russische toestanden en erger nog met Nazi-Duitsland. Ik vind de woordkeuze van deze criticasters juist in deze tijd weinig kies. Wij beschikken in NL (ook in Den Helder), in vergelijking met andere landen in de wereld, over een buitengewoon goed functionerend en zorgvuldig ingericht kiesstelsel. Mijn benoeming tot lid van een stembureau doet daar niets aan af.”

“Nu mijn benoeming tot lid van een stembureau onderwerp is geworden van de gemeenteraadsverkiezingen in onze stad heb ik de burgemeester verzocht mij te ontheffen van mijn functie als voorzitter van een stembureau. De gemeenteraadsverkiezingen dienen te gaan over de uitdagingen waarvoor onze stad staat en niet over vermeende tekortkomingen in de procedures rondom de verkiezingen.”

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

1 reactie

Back to top button
%d bloggers liken dit: