Recensie

The 355 (recensie)

De Amerikaanse Regisseur Simon Kinberg levert met zijn ‘The 355’ pas zijn tweede regiefilm af, na zijn debuut in 2019 met ‘The X-Men: Dark Phoenix’. De filmmaker timmert echter al vanaf 2005 aan de weg als scenarist en producent, dus kent de kneepjes van het filmvak. En na de superheldenfilm met een gemixt gezelschap durft hij het aan om een actiefilm met vrouwen in de hoofdrol te maken.
De film werd twee jaar geleden al geschoten, maar door de pandemie is de release een jaar later.

Een villa in Bogota, Colombia, met een boeven business. Dat had altijd met drugs te maken, maar er ligt groter geld op de loer. Een technologie, waarbij je vanaf je keyboard de wereld kunt domineren en alles naar je hand zetten. De cassette waar het op staat, wordt voor veel geld aangeboden en in het heetst van de strijd raakt deze met iemand weg uit Colombia.

Parijs
Geheim agenten Mace Brown (Chastain) en Nick Fowler (Stan) worden door de CIA naar Parijs gestuurd, waar de cassette is gelokaliseerd, om deze terug te halen. Ze zijn echter niet alleen op jacht, want namens Duitsland is BND agente Marie Schmidt (Kruger) ook op zoek. Als Nick van het toneel verdwijnt, zoekt Mace de voormalig M16 agente Khadijah Adiyeme (Nyong’o) op in Londen. Zij is top specialist in de technologie en hoewel ze niet meer in het werkveld wil opereren, beseft ze de ernst van deze situatie. Ze gaat mee op jacht.

Na Bogota, Parijs en Londen komen we in Marokko terecht, waar psychologe Graciela Rivera (Cruz) op hun pad komt. De dames bundelen hun krachten en via een enerverend kat en muis spel in de medina van Marrakech lijkt de cassette verovert en in veilige handen. De macht over de wereld is echter van onschatbare waarde, dus krijgt de klus een vervolg. De pittige tantes begeven zich naar het bruisende Shanghai voor een veilingfeestje en de kunsten in de vechtsport.

Vrouwenrollen
Een actiefilm met vrouwen in de hoofdrol is weer eens wat anders, dan mannen die meestal het strijdtoneel domineren. De cast toont vijf grote vrouwenrollen en vier daarvan zijn de 40 jaar al gepasseerd, met een indrukwekkende staat van filmrollen dienst. Die leeftijd is aan hun uiterlijk en lenigheid niet af te lezen, als ze niet spelen zijn ze waarschijnlijk in de sportschool te vinden! Het zijn powervrouwen anno 2022.

De verhaallijn is eenvoudig; dat stoort echter niet, omdat er voldoende actie in de film zit. Daarnaast is de charme van het scenario dat de menselijke kant, relaties en gevoelens, ook een podium krijgt. Het is in dit genre een gewone, niet te ingewikkelde lekkere actiefilm. En kers op de taart is de muziek, het opzwepende tromgeroffel en de andere muzieklijnen zijn van Tom Holkenborg. De Nederlandse componist die al 20 jaar de blockbusters in de States van bijpassende klanken voorziet; een reden temeer om een bezoekje aan de bioscoop te brengen.

Regie: Simon Kinberg
Met: Jessica Chastain, Penélope Cruz, Diane Kruger, Lupita Nyong’o, Fan Bingbing, Sebastian Stan, Édgar Ramírez, Jason Flemyng
Kijkwijzer: 12 jaar

Toon meer

Jo Aggenbach

Jo is vrijwilliger verslaggever van Regio Noordkop. Ze schrijft verhalen voor de rubriek "Aan de wandel in de Noordkop", valt in als filmrecensent en schrijft nu en dan verhalen over leuke evenementen en activiteiten in de Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button