Den HelderUitgaan

Demonstratie wormenhotel bouwen bij De Helderse Vallei

Advertentie:

Den Helder – Een groene, levendige tuin begint met een gezonde tuinbodem. Een goede laag compost kan daarbij helpen. Compost is eenvoudig zelf te maken met een wormenhotel. Tijdens Landelijke Compostdag, zaterdag 25 maart geeft De Helderse Vallei van 13:00 tot 16:00 uur een demonstratie wormenhotel bouwen.

Van afval uit eigen tuin en keuken kun je zelf compost maken. Zonder ruimte nodig te hebben voor een composthoop. Maar wat is precies een wormenhotel? “Een wormenhotel is een ecosysteem van gestapelde bakken waarin mensen hun eigen groente, fruit- en tuinafval kunnen weggooien”, vertelt Jans, vrijwilliger bij De Helderse Vallei en demonstrateur tijdens de Landelijke Compostdag. “Hierin wonen speciale wormen die smullen van deze restjes en deze omzetten in waardevolle compost; een wondermiddeltje voor alles wat groeit en bloeit!”

Jans laat tijdens de demonstratie zien hoe bezoekers zelf zo’n wormenhotel kunt bouwen. Uiteraard geeft hij ook uitleg over de precieze werking ervan en waar mensen aan moeten denken als ze er thuis mee aan de slag willen. Geïnteresseerden die niet kunnen komen vinden zaterdag op www.deheldersevallei.nl een bouw- en onderhoudsbeschrijving.

Toon meer

Odessa Langeveld

Odessa is stagiaire bij Regio Noordkop. Ze studeert aan het ROC van Amsterdam en woont in Anna Paulowna. Ze is bereikbaar via odessa@regionoordkop.nl.

1 reactie

  1. Ik kan geïnteresseerden aanraden aan dit project deel te nemen. Ik composteer zelf al meer dan 40 jaar dagelijks al mijn keukenafval en deponeer dat vervolgens in mijn tuin. Die tuin en alles dat erop groeit jubelt nu bijna van geluk. Het effect en resultaat van al die jaren compost op de tuin is adembenemend en intrigerend tegelijk. Ik keek bv op ´Google Maps´ naar mijn eigen tuin en vergeleek die op die site vervolgens met de (arme) gronden van tuinen om mij heen en het verschil was werkelijk verbijsterend en tevens onmiddellijk voor wie dan ook zichtbaar vooral ook in het brede kleurenpalet. In tijden van droogte zoals afgelopen zomer lagen alle tuinen bij mij in de buurt er al snel behoorlijk verlept bij, op die van mij na. Zoiets bereik je natuurlijk niet in een weekje maar waar een wil is is een weg en het is zonder meer zinvol en ook plezierig om te doen. Op internet vind je trouwens prachtige keramieken en geglazuurde wormenhotels. Zelf composteer ik gewoon in de keuken, het composteren werkt daar nu compleet geurloos via een nog wat geavanceerder systeem. Er zijn nu voor de angsthazen en ´de passieve medemens met een volle beurs´ zelfs echte automatische ´Foodcyclers´, dat is een apparaat dat al uw voedselresten van 1 hele dag in een handomdraai terugbrengt tot een handjevol kruimels die u vervolgens zo weer in uw tuin kunt deponeren.
    Die Foodcycler kost wel wat maar gemak dient tenslotte de mens en voedselresten hoeven zo gedaan in deze tijd echt niet meer in de vuilnisbak te verdwijnen. Het ís namelijk gewoonweg geen afval. Als kind liep ik tussen de afvalbergen in de duinen en begreep toen al heel goed wat daar gebeurde en ik legde mezelf toen al op om dat zeer beslist in mijn eigen leven anders te doen en vriendelijker aan te pakken. Tot nu toe hou ik dat dankbare ´werk´ nog met gemak vol want het is tenslotte een wonder: ´uit niets maak je iets´. En ik ben van nature standvastig, dat helpt wellicht ook wel wat.

Wellicht ook interessant

Back to top button