Den HelderHollands KroonVideo

Warmlopen voor de verkiezingen: wat denken de inwoners van Den Helder? (video)

Den Helder – De verkiezingen voor de Waterschappen en Provinciale Staten zijn in aantocht. Weten mensen al waar ze op gaan stemmen? En zijn ze een beetje op de hoogte van de belangrijke thema’s? Regio Noordkop peilt de stemming in Den Helder aan de hand van de drie w’s: waterkwaliteit, wegenbouw en de wolf.

Voor veel mensen is nog niet helemaal duidelijk waar de verkiezingen over gaan. Om het wat inzichtelijker te maken kreeg het Helderse winkelpubliek een aantal thema’s voorgelegd waarover ze hun mening konden geven.

Meer fietsen, of juist meer auto’s?
De Provinciale Staten beheren de provinciale wegen. Regio Noordkop vroeg de Nieuwediepers of ze liever hebben dat er meer ruimte komt voor de fietser, of dat juist de auto ruim baan moet krijgen. Over dit onderwerp waren de ondervraagde mensen verdeeld. “Fietsen is gezond, dus dat moet je zeker stimuleren.” “Eerlijk gezegd vind ik het allebei niet echt nodig, er zijn andere prioriteiten.” “Ik ben automonteur en zie best veel vooral lage auto’s met schade binnenkomen door slechte wegen, wat mij betreft mogen ze wel meer investeren in autowegen.”

Om de waterkwaliteit te verbeteren mogen boeren geen landbouwgif meer inzetten
Eén van de factoren die invloed heeft op de slechte grondwaterkwaliteit in Nederland is het gebruik van landbouwgif. De meeste ondervraagde mensen vonden dat het verdienvermogen van de boeren niet teveel moest worden beperkt. “Die mensen moeten toch ook een boterham verdienen?” Toch waren er ook een aantal mensen voor het inperken van landbouwgif: “dan worden de bollen maar wat duurder, dat heb ik er wel voor over.”

Heeft de wolf een plek in Nederland?
Tot slot een vraag die voornamelijk in andere regio’s speelt; de wolf is immers nog niet in de Noordkop gesignaleerd. “Ik vind het mooi dat de wolf er is.” “Er moeten toch hulpmiddelen zijn om de schade te voorkomen?” “Het is een roofdier, dat hoort hier niet wat mij betreft.”

Toon meer

Odessa Langeveld

Odessa is stagiaire bij Regio Noordkop. Ze studeert aan het ROC van Amsterdam en woont in Anna Paulowna. Ze is bereikbaar via odessa@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

3 reacties

 1. Iedereen mag stemmen maar bijna niemand maakt een gefundeerde keuze. Dat is het nadeel van algemeen kiesrecht. Het gros stemt niet gehinderd door enige kennis.

   1. Zo is het wel RB, leugenachtige overheid liegen en bedriegen dat is wat ze kunnen..
    Binnen halen dat is wat ze doen.

    Straks nog 600.000 hoogopgeleide wetenschappers die hier komen.

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button
%d bloggers liken dit: